2008-02-03 15 views
我住係筲箕灣咁耐,都未知吉野家係食咩時,就對吉之家首先有認識。依家乜都話加價,但吉之家好似未受影響,價錢一樣。有好多食店都因為經唔起時間考驗,品質都keep唔到,但吉之家竟然可以!老闆似去過日本參加過d咩煮食比賽的,大大張證書掛係牆,好似要話比人知,佢唔係普通係屋企出來要開間日本餐廳的人。雖然佢d餐並唔係正中日本食物,但真係有誠意。佢d下午茶係好抵食的,$20有好多款拉麵、咖哩飯/飯比你揀,最受歡迎應該係咖哩豬扒/雞扒飯,$20已經是全日供應了,大大碟,d咖哩好香,塊豬扒/雞扒大大件,炸得香脆乾身。我至鐘意食佢o既日式赤冷麵,$20下午茶價黎講,個賣相算唔錯,有板有眼,有哂工具,味道還要唔錯添。另外佢o既辛辣雞粒拉麵都好受歡迎,收銀姐姐還會有溫馨提示,會問你要唔要小辣,依家凍凍地,食碗真係warm哂o架。地方不大,有食堂feel,所有野都係自助,綠茶烏龍茶任飲,汽水$5。有好多學生都好鐘意黎呢度食,因為可以平平地食日本野麻,包括我,當年學生時代都好鐘意呢度,有好多回憶^^

日式赤冷麵
辛辣雞粒拉麵