2018-10-16 882 views
早輪見唔少報導介紹呢間開張不久嘅日本料理,今晚收工就相約起行,幸好食完飯先落起大雨,否則可能錯過一餐美食。餐廳位於譚公道,就喺燈位旁邊,從外觀可見裝潢都花過心思,而且都係走高檔次路線。鋪位面積不少,樓底夠高,感覺相當舒適。近門口位置設置一列吧枱,可以見到師傅於席前製作,其餘木色枱櫈簡約風格。店員人手充足,及後全店爆滿都足以應付,仍不時加茶入座時未夠八點,尚餘少量位置,但愈夜愈多人,如果有心食、特別係想食廚師發辦嘅,一定要預約啊。訂位前已經參考過餐牌,知道呢度有omakese,價錢600-1000/位,不過我地冇彈藥,主要為丼飯而來。海鮮丼方面有七款,分別有夢之丼、三文魚丼、什錦魚生丼、炙燒嘅海鮮丼、海膽丼、拖羅丼等,價錢係138-368蚊,豐儉由人。午市有優惠價8折,加上新開張,全日供應半價69蚊嘅秘醬三文魚丼。除左海鮮丼,仲有刺身、壽司、小食等,選擇都算多。夢之丼:以店名為名嘅招牌,跟埋麵豉湯、甜品、前菜一次過上。前菜係沙律,麵豉湯都幾有誠意。相信係用海鮮熬煮,特別鮮味,仲有隻青口添。上枱時仲有一杯自家製橙醋,店員解釋,可以先呷一口,然後加少少橙汁搭配帆立貝食,加上金箔點綴,特別豪華

刺身壽司、小食等,選擇都算多。

夢之丼:以店名為名嘅招牌,跟埋麵豉湯、甜品、前菜一次過上。前菜係沙律,麵豉湯都幾有誠意。相信係用海鮮熬煮,特別鮮味,仲有隻青口添。上枱時仲有一杯自家製橙醋,店員解釋,可以先呷一口,然後加少少橙汁搭配帆立貝食,加上金箔點綴,特別豪華。呢個飯都幾豐富,乜都有啲,帆立貝、海膽、汁煮生蠔、牡丹蝦、蝦膏、三文魚籽、三文魚蓉。帆立貝加上橙汁,有提鮮作用;北海道海膽香滑,食落甘甜。牡丹蝦分拆成蝦肉、蝦膏,新鮮到不得了。汁煮生蠔肉質飽滿;三文魚籽晶瑩鹹鮮;三文魚炙燒過,十分香口,魚油豐富。配上自家醃製嘅冬菇同即磨山葵,食得出滿滿誠意

另外點嘅係一番拖羅丼,價錢僅次於海膽丼,同樣配上前菜、湯、甜品。丼中有四款吞拿魚,包括赤身、拖羅、大拖、吞拿魚蓉、火炙拖羅,配上一隻蛋,撈一撈,更滑溜。基本上魚生都係非常新鮮,拖羅入口即溶,特別係大拖、炙燒果件,魚油溢出;魚蓉加上蔥、芝麻都好香

呢度係用日本米加赤醋調味,而家都有一部份丼店係用赤醋米嘅,米粒分明,而且酸度適中,唔會太濕笠。海鮮、魚生都係由日本直送,即使唔係食廚師發辦,亦可感受到師傅對食材嘅要求,皆因丼中嘅海鮮都有經過配搭、調味咁,值得試下

韓式醬燒雞扒:雞扒燒到外皮香脆,雞肉仲係幾嫩。
$300 (Dinner)