2023-04-05
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 誠記 💥 「誠記」可以話係 Kong U 學生同西環街坊既早、午飯堂,食物種類多元化,講得出嘅茶記配搭都可以煮到出嚟,淨係公仔麵都可以有20幾款食物可以選擇,而且價錢大眾化,深受附近街坊歡迎,「誠記」出名沙嗲牛肉麵同西多士,但大隻仔覺得椒鹽墨魚頭同奶醬多士更加好食。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 奶醬多士 $8麵包夠厚,烘得夠脆,真正做到外脆內軟,多士夠熱,花生醬已經完全溶晒,而且查得均勻,每一啖都食到花生醬同煉奶味道,絕不馬夫,超級好食。👍👍🔥 沙嗲牛肉豬扒麵 $35誠記出名沙嗲牛肉麵,沙嗲牛肉湯底香濃,沙嗲汁已經完全混合湯裏面,但牛肉入口唔算好淋滑。豬扒肉質亦比較結實,唔乾柴 ,但唔夠鬆化。🔥 椒鹽墨魚頭飯 $54 配熱飲+$5 / 凍飲+$6大隻仔覺得墨魚頭係咁多樣食物之中最好食,嚟到誠記一定要試一試。😉😉椒鹽墨魚頭飯睇落冇乜色水,原來豉油喺白飯底下,記得拌勻先好食,豉油唔會太甜又鹹鹹地,撈
💥 誠記 💥
環境 ⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🔥 奶醬多士 $8
🔥 沙嗲牛肉豬扒麵 $35
豬扒肉質亦比較結實,唔乾柴 ,但唔夠鬆化。
🔥 椒鹽墨魚頭飯 $54 配熱飲+$5 / 凍飲+$6
椒鹽墨魚頭飯睇落冇乜色水,原來豉油喺白飯底下,記得拌勻先好食,豉油唔會太甜又鹹鹹地,撈飯一流。
炸墨魚頭超級好食,炸醬夠薄,外皮好鬆脆,裏面好彈牙,唔乾唔硬唔韌,完全冇炸過火,非常好食,值得推薦。😋😋
🔥 茶走 $5
茶走好飲,茶味少香,唔會苦澀,但過甜。
🔥 凍檸茶 $15
見到顏色就知道味道好淡,茶比例太少,冇茶味。
溫馨提示:
餐廳長期大量食客,需要自己搵座位,情況比較混亂。
誠記辣椒油比較辣但冇香味,味道一般。