2022-10-04
因為要同屋企人慶祝生日,所以想食餐好嘅自助午餐⋯上網睇左好多間,見呢間好評都多,又話性價比高之類(之前下午茶好hit都諗住試但冇試)所以好幾間入面選左普慶~我係OpenRice 訂既位,沒有任何信用卡優惠同折扣(出左消費券都明既)而且今日仲要係紅日,比閒日都貴得幾多,期望會再高少少自肋平餐1200-1430,餐廳前兩日有打過黎Comfirm booking既,當時有問佢生日會唔會有蛋糕仔或寫Happy Birthday 之類既,同事仔就話冇架冇架,可以自己買過黎了解既⋯但好攪笑係第2日又send WhatsApp黎話可以訂佢地既蛋糕⋯哦,原來要另收費既,其實當時可以直講,我都會考慮下架唔通當時唔記得有咁既服務?不過最後都冇訂佢地既蛋糕(因為賣想好一般)當日大嘅12:15到達,嘩地方比我想像中大,人山人海基本上係full場,員工服務都友善既入坐後放低野就拿拿聲出去拎野食首先當然係海鮮類啦今日有生蠔;小龍蝦;面包蟹;虎蝦/普通蝦;青口/藍青口;螺點評:整體不錯生蠔:細隻但甜(冇沙)小龍蝦/虎蝦:有黃可試青口/藍青口:好咸其他就正正常常,本身睇食評想黎食長腳蟹但今日冇(少少失望)之後到魚生(
生蠔:細隻但甜(冇沙)
小龍蝦/虎蝦:有黃可試
青口/藍青口:好咸
其他就正正常常,本身睇食評想黎食長腳蟹但今日冇(少少失望)
之後到魚生(好新鮮)沙律(正常)
熟食區中菜(不錯);西餐(太普通,一堆蔬菜既頭頭尾尾做既菜式長通粉都難食so sad
串燒區(成日有條隊)唔知係好食定係等得耐,見到咁咪試一試,等左好耐見員工係度整,拎上碟有煙應該唔錯吧?點知坐低影左相就即食,入面只係暖燒架喎你唔熱?明顯係熱熟再燒既效果枉我走去排隊
轉戰食扒(有燒牛肉;羊架;燒豬卷)
燒牛肉(有牛味但太熟,難咬)
羊架(食左3轉,第一轉正常(少少紅);第二太生(見圖片);第三又正常返(冇紅但又唔硬)
燒豬卷(太肥了,食完心臟怕是受不了)
點解生熟度可以差得咁遠?
最後到甜品(本人對甜品有啲要求)
只能講差囉~細細件個d蛋糕食得出唔新鮮既味道,奶凍完全沒有奶香味,個個面包布丁直頭唔掂⋯好彩冇訂佢地既蛋糕,如果食落係呢個質素我會嬲
另外想輕輕一講(小疑問),我都算係MOVENPICK雪糕既Fans(會選呢間,有一part係因為雪糕)但想講佢個咪同買番屋企既桶裝味道有少少出入,唔通家庭裝同酒店既會有分別?
整體來講,如果係食海鮮為主可以試,其他有要求會失望 假日呢個價錢唔值得試,想試閒日食就好了
餐廳布局好好,食物分區好清晰而且平均,無論食係邊度都唔會覺得出去拎整食行得太餐⋯但係唔知點解個地下係咪唔乾淨?排隊既位置黐立立,好似踩香口膠feel咁
員工服務都唔錯,雖然好多人都會幾忙但都係友善禮貌的