2018-11-16
黑糖珍奶雖然強,但別忘掉後勢強勁的芝士奶蓋!喜茶未到港,但香港地的奶蓋茶卻不少!作為潮飲潮食界的忠粉,點會錯過任何新地方呢?今個晚上就在等朋友宵夜時間便偷個時間去「品茶弄啡」今日好認真,唔「弄啡」住,去「品茶」先,叫左個願望奶蓋茶,實情係鐵觀音奶蓋茶,今日目的有二:一為茶底,二為奶蓋,先品品佢睇下得唔得先!正宗的奶蓋應是鹹鹹甜甜的濃濃芝士感,睇佢厚厚奶蓋,想起也滋味!唔混合茶先呷一口奢侈的奶蓋,第一口芝士味頗濃的,鹹香感也不會太搶,口感厚滑,味道濃郁,開心!第二飲,插飲管混合飲,先飲茶底,𠵱!咁清既,唔可以用淡來形容,是慢滲的茶香,反而不像紅茶,是綠茶的味道。再混飲!點解兩者分別飲都不俗,但夾埋又樣樣差一點,咁飲奶蓋味唔出,甜味反正較重,茶味又被奶蓋沖走,奶蓋又被淡茶變淡了,沒層次的,到喉不到肺既感覺~先喜後悲,我還是想飲到一杯平衡適宜的奶蓋茶呢。
今個晚上就在等朋友宵夜時間便偷個時間去「品茶弄啡」 今日好認真,唔「弄啡」住,去「品茶」先,叫左個願望奶蓋茶,實情係鐵觀音奶蓋茶,今日目的有二:一為茶底,二為奶蓋,先品品佢睇下得唔得先! 正宗的奶蓋應是鹹鹹甜甜的濃濃芝士感,睇佢厚厚奶蓋,想起也滋味!唔混合茶先呷一口奢侈的奶蓋,第一口芝士味頗濃的,鹹香感也不會太搶,口感厚滑,味道濃郁,開心! 第二飲,插飲管混合飲,先飲茶底,𠵱!咁清既,唔可以用淡來形容,是慢滲的茶香,反而不像紅茶,是綠茶的味道。
先喜後悲,我還是想飲到一杯平衡適宜的奶蓋茶呢。