2023-10-30 465 views
🛍莎莉終於出現啦!熊妹有幾耐冇見過好朋友莎莉呀?咁耐冇見莎莉,梗係同佢去遠啲地方玩吓啦!元朗夠遠啦掛!同佢飲個茶🍵食個點心🍘,然後再去附近嘅千色匯行吓傾吓偈抖下🗣,絕對係同好朋友一齊的賞心樂事!📌先去咗朗屏行吓,知道有間叫《8號茶居》的點心專門店,價錢幾便宜,一於試吓!📌店舖都幾大,有四人梳化坐卡位🛋,有二人同四人坐嘅木凳位🪑,餐廳感覺好光線,以木係同埋藍色色調為主,感覺好柔和。📌食物都好多款選擇,大路的點心、蒸飯都有齊,有啲款式一蒸兩籠,啱晒二人份量,最特別係有個流心西多士,呢個一定要必試喇。雪山叉燒包, $25熊妹鍾意食叉燒包,因為鍾意食濃味嘅醬汁。雪山叉燒包好大一個,比傳統叉燒包就多一層口感,墨西哥外皮甜甜地好鬆脆,餡料都幾多,甜甜地嘅叉燒醬汁,有粒粒叉燒冇肥肉位。蟹籽燒賣皇, $19燒賣皇后熊妹食點心點會唔點燒賣呀?一籠燒賣有兩大粒,真係超大粒,啖啖肉冇肥豬肉渣,點豉油辣椒油一定一流。鮮蝦菜苗餃, $20比起蝦餃嚟講熊妹更加鍾意食菜苗餃,因為有蝦之餘,仲有一啲菜,好似感覺上清新啲,健康啲。菜苗餃真係超大一隻,好似粉果咁大,入面蝦肉🦐好彈牙,調味好足夠,帶出蝦肉嘅鮮味又能蓋過菜苗

雪山叉燒包
雪山叉燒包, $25

蟹籽燒賣皇
蟹籽燒賣皇, $19

鮮蝦菜苗餃
鮮蝦菜苗餃, $20
比起蝦餃嚟講熊妹更加鍾意食菜苗餃,因為有蝦之餘,仲有一啲菜,好似感覺上清新啲,健康啲。菜苗餃真係超大一隻,好似粉果咁大,入面蝦肉🦐好彈牙,調味好足夠,帶出蝦肉嘅鮮味又能蓋過菜苗嘅草青味🌱,水晶皮超薄,驚夾大力啲都會夾爛,真係皮薄餡靚。

老干媽蒸鳳爪
老干媽蒸鳳爪, $27
莎莉想食鳳爪,《8號茶居》用咗老干媽醬汁調味,味道非常濃郁,鳳爪大大隻,蒸得好淋,醬汁好入味,入口即溶,仲可以咄返骨出嚟,呢個就係食鳳爪嘅滋味。

鴛鴦鮮蝦米網腸
鴛鴦鮮蝦米網腸, $36
鴛鴦蝦米網腸幾特別,顏色非常鮮艷,係鮮燈同鮮綠色,表皮腸粉夠薄又嫩滑,內裏網腸好脆口,仲有粒粒蝦米粒,點豉油辣椒油又係味道一流,一碟八件,份量都幾多下。

瀑布流心西多士
瀑布流心西多士, $31
到熊妹最期待嘅點心啦!熊妹不嬲都好好奶黃流心的,鍾意奶黃的奶香同甜味。唔好睇外表平平無奇,嘩!一切開,瀑布嘅奶黃流心真係湧晒出嚟,流心效果做得非常之好,奶黃嘅味道重奶香🥛又唔會好甜,流心嘅質地滲入晒麵包入邊🍞,食落去真係好滋味!呢個咁高卡路里嘅邪惡食物,熊妹都忍唔住食咗大半件。到熊常之好,奶黃嘅味道重奶香🥛又唔會好甜,流心嘅質地滲入晒麵包入邊🍞,食落去真係好滋味!呢個咁高卡路里嘅邪惡食物,熊妹都忍唔住食咗大半件。

擂沙煎堆仔
擂沙煎堆仔, $27
食咗咁多鹹嘢,食多個甜品煎堆仔真係圓滿結束啦!一疊有三粒,外皮炸得好乾身粒粒芝麻好香,咬落去,外皮夠厚身又軟糯,入邊有黑芝麻醬,同軟糯嘅外皮一齊食,份量剛剛好,映襯返外皮白芝麻粒嘅芝麻香味,呢個煎堆仔都做得幾出色。

📌兩個人七款點心,想食嘅全部都試勻晒,真係頂住個大肚腩離開。價錢親民,連茶介每位$6,埋單都唔使$200,環境又闊落,自成一角,最開心可以大聲講大聲笑,就係同好朋友飲茶食點心的樂趣。
2023-10-16
$100 (Tea)
雪山叉燒包
蟹籽燒賣皇