2019-07-27
Element 對於我嚟講係一個陌生地方,真係好日都唔嚟一次,嚟完谷住度氣返屋企 😭😭😭話說同朋友慶生,咁其中一位要喺國內坐高鐵返嚟,咁就去咪揀去圓方囉,一向食完飯靚媽會車我另一位朋友返新界東,但嗰晚靚媽另有約,攪到我兩失預算,又無做定功課點走,就聽靚媽講揾架 W3 坐,我哋用咗 20 分鐘揾到個站,遙遙望住佢駛走😤 跟住流淚眼望流淚眼。 。 。無理由再等 20 分鐘,朋友決定坐東涌線去荔景轉車,我就去揾其他巴士。後來發現應該搭屯門線去紅磡轉東鐵。 。 。終於用咗個半鐘有多先返到屋企 🤦♀️🤦♀️呻完啲傻瓜嘢,講返間餐廳 😍😍 限於地點,主角就揀咗呢間食上海菜。我哋坐底咗,朋友話好食評好壞參半,咁既然改唔切地方,就勇於一試啦。其他人未嚟就叫個醉雞食住先,其實好香酒味,但食落似豬肉多過似雞,感覺唔差。人齊再點食物,大家都唔係好肚餓,就叫點心啦,小籠包同餃子每款兩客,小籠包裏面都有湯汁,上檯夠熱,但同蒸餃子一樣,個皮雖然有唔同顏色,但我哋都食唔出有乜分別 😅片皮鴨反而有啲驚喜,特別係皮與皮之間仲有一片紙分隔開,唔會痴埋一齊。炒豆苗平平凡凡無乜特別,平衡一吓其他飽濟嘅菜就好好。最後上個素鵝我
炒豆苗平平凡凡無乜特別,平衡一吓其他飽濟嘅菜就好好。
最後上個素鵝我哋都好飽,其實好香,但我哋欣賞伴碟啲豆多啲 🤣🤣
總括嚟講食物唔算差,基於地點價格偏高亦屬預算之內,當然坊間有更性價比高嘅上海菜啦。
雖然我已揾到返屋企嘅方法,但心理陰影都係少啲去圓方 😅😅