2016-09-14
天氣涼左,最好就係去食打邊爐,今次女友提議去銅鑼灣既上品火鍋。一去到,感覺環境好舒服,唔似一般打邊爐既地方,今次我同女友兩個人吃,侍應安排我們坐在四人位的卡座,地方寬敞,正好適合我們傾計,唔怕嘈到人。至於食物質素係點?下面會再講講!我地先叫左一個比較清既湯底「杏汁濃湯白肺湯」,味道清甜,配料都好豐富,有豬肺,白菜,雞腳....岩哂我地呢D鐘意清淡既人,一人先飲左一碗暖暖胃。再黎一份是日優惠象拔蚌刺身,出場時好有架勢,味道鮮甜,兩個人吃份量有點略多,如果三至四人食應該岩岩好,每人吃到幾片。之後我地仲點左手切安格斯牛肉,流沙汁墨魚丸同芝士蝦丸雙拼,同埋炸嚮鈴,呢幾款都十分值得推介。特別係牛肉,重質不重量,口感一流。另外,炸嚮鈴都係不得了,呢度有創新的食法,可以兩食,鐘意香口既可以就咁食,配搭一齊送黎既甜酸汁,開胃可口,唔想咁熱氣可以煮煮先食,都係唔錯。最後食埋個稻庭烏冬,咁就飽哂啦!總結,地方環境都好舒服,有充足冷氣,令到D衫唔會有一大陣邊爐味,湯底特別,味道不錯,食材選料用心,著重質量,只係價錢略貴,但想食得舒服,真係一個唔錯既選擇。
特別係牛肉,重質不重量,口感一流。另外,炸嚮鈴都係不得了,呢度有創新的食法,可以兩食,鐘意香口既可以就咁食,配搭一齊送黎既甜酸汁,開胃可口,唔想咁熱氣可以煮煮先食,都係唔錯。 最後食埋個稻庭烏冬,咁就飽哂啦!