2021-05-08
星期日係銅鑼灣, 喺時代廣場等食飯要等十幾張枱? 咁不如行多兩步過去隔離街搵好嘢食啦! 呢間餐廳係我俾佢嘅點心吸引咗Mark低左, 但可惜嘅晚市係冇點心食, 咁唔緊要啦試吓小菜。 當日晚市只有三四台客人, 心諗會唔會伏! 整體擺盤上碟精緻, 食物水準也不錯, 當日服務很貼心及主動。招牌紅蝦多士乾身脆口,隻蝦都幾大隻,佔左多士 一半, 甜酸醬有啲梅味!煙燻京蔥頭抽煎牛頸脊菜單推介, 牛肉好重煙熏味, 但係佢覺得牛肉唔夠淋身,好似熟左啲啲京蔥冇咩特別拔絲咕嚕肉正常小菜, 幾脆口,豬肉好食海南雞叫左一隻份量都都多, 嫩滑肉質探花海鮮泡飯超級推介食呢個,出邊已經少見左有泡飯食, 但冇影到相, 佢個湯係金黃色超級鮮甜, 我記得有櫻花蝦係入邊, 古法紅蝦炒新竹米粉哈喺新鮮蝦唔係冰鮮蝦, 米粉炒到乾身, 整體還可以。奶黃疏乎厘我心目中係以為係似日本嗰種疏乎厘, 原來係法式, 不過奶黃味真係好驚喜, 好重奶黃味, 外面勁金黃色, 但係等咗有啲耐。食物 ⭐⭐⭐⭐份量 ⭐⭐⭐環境 ⭐⭐⭐⭐⭐服務 ⭐⭐⭐⭐價錢 ⭐⭐⭐(滿分五星⭐)建
當日晚市只有三四台客人, 心諗會唔會伏!
招牌紅蝦多士
招牌紅蝦多士
乾身脆口,隻蝦都幾大隻,佔左多士 一半, 甜酸醬有啲梅味!
煙燻京蔥頭抽煎牛頸脊
煙燻京蔥頭抽煎牛頸脊
京蔥冇咩特別
拔絲咕嚕肉
拔絲咕嚕肉
正常小菜, 幾脆口,豬肉好食
海南雞
叫左一隻份量都都多, 嫩滑肉質
探花海鮮泡飯
古法紅蝦炒新竹米粉
哈喺新鮮蝦唔係冰鮮蝦, 米粉炒到乾身, 整體還可以。
奶黃疏乎厘
奶黃疏乎厘
食物 ⭐⭐⭐⭐
份量 ⭐⭐⭐
環境 ⭐⭐⭐⭐⭐
服務 ⭐⭐⭐⭐
價錢 ⭐⭐⭐
(滿分五星⭐)
建議可改善嘅地方👉 希望手工麵可以做到自己揀偏硬或者偏淋嘅口感。
📍探花
#銅鑼灣 謝斐道482號兆安廣場地下4-6號舖