2018-01-26 2498 views
早排聽聞一間餃子店系幾好食,本人好耐冇食過專門食餃子既食店,對上一次都吾記得系幾耐之前了,見呢間又近近地自己公司,一於去試試。餃餃餃子系香港有兩間分店,一間系灣仔而另一間系紅磡,灣仔戈間位置一條橫街 —— 廈門街,胡忠大廈/ 合和中心戈邊一路向右行就有幾條橫街,廈門街就系其中一條。本來諗住灣仔系商業區,夜晚應該會冇乜人先岩,但餐廳都有一半既客。講到呢度最出名既就當然系Chao Chao餃子,Chao Chao餃子既名應該系源自「餃餃餃子」即店名既諧音🤣$23有8隻而$42有16隻,價錢吾算貴呀,其次出名既仲有鮮蝦餃子、水餃子、紫蘇餃子等等。剛入食店既時候,職員帶位帶我到bar枱坐,因為人太少如果影相會好尷尬😅所以四周嘅環境我都冇影。間餐廳大致分為正常嘅枱同埋bar枱,正常既多數系4人位,多數都係比兩個人戈啲坐左,由於我係一個人食,所以坐bar枱。Chao Chao餃子 $23先叫左個Chao Chao餃子,正如我頭先所講,系有分8隻同埋16隻,16隻對我黎講太多了,於是最尾叫8隻。頭先我有提及自己系坐bar枱,坐戈度既特別之處在於師傅整食物後就可以即刻呈上比客人,而吾系由侍應特登拎比客

Chao Chao餃子 $23

先叫左個Chao Chao餃子,正如我頭先所講,系有分8隻同埋16隻,16隻對我黎講太多了,於是最尾叫8隻。頭先我有提及自己系坐bar枱,坐戈度既特別之處在於師傅整食物後就可以即刻呈上比客人,而吾系由侍應特登拎比客人。等左一陣就有得食了,呈上既餃子外觀好特別,系一層煎好左既皮,完整無缺的,而翻去後面就系一隻隻既餃子喇,每一隻都比我想像中細,餃子同餃子之間會有少少痴埋一齊,但其實最主要系煎戈層皮連住,所以想逐隻逐隻食既就要「扯」開黎食。餃子皮同入面既肉都幾易咬同埋鮮嫩,但若然再加上少許肉汁會更加好味。

Puri Puri 海老餃子 $45

跟住就叫左個人氣No.2既海老餃子,佢嘅外皮好挺身,吾會塌左落黎,入面真係一粒粒蝦肉,仲要係好新鮮嗰隻
應該唔係冰鮮蝦。而且相比起佢既Chao Chao餃子,我更喜歡佢嘅海老餃子,Chao Chao餃子嘅肉質其實都唔錯,不過就會細隻啲同埋單調啲,嘗試花款嘅其實可以第一次就叫其他款黎食。
Type of Meal
Dinner