2020-01-04
冇錯!我又返嚟啦上次挑戰完大辣之後,一直想再食多一次普通辣,因為上次對我黎講實在係太辣啦,冇乜辦法享受食物原本嘅味道,所以我又再返嚟食。一開頭就會送上一碗雪耳糖水,今日個碗係咁多間分店最好飲,因為佢夠熱,而且個味道調得啱啱好。咁啱呢兩日開始凍,坐低飲一碗呢個即刻有晒胃口食嘢。今次我哋要嘅湯底係重慶普通辣再加蕃茄濃湯。呢度嘅蕃茄濃湯係幾好食嘅,如果有唔食辣嘅伙伴建議另一半揀呢個蕃茄濃湯。又係叫到一枱都係嘢食嘅時候,叫咗嘅嘢食不能盡錄,大約有凍豆腐、牛丸、芝士腸、蟹柳、腐竹等等。呢間火鍋最好嘅一點就係佢所有嘢都可以叫半分,半分雖然得幾件但係真係好適合兩個人食。平時我哋都會叫三寶丸,不過今日就想試吓呢個墨魚滑同埋鮮蝦滑,發現都好有驚喜!特別係個墨魚滑,非常彈牙,食得出係用新鮮嘅墨魚手打出嚟嘅。另外呢四款蔬菜亦都非常之推介,鮮淮山好養生,同薯仔一樣放落個辣湯入面係非常之吸味,會變咗好似麻辣燙咁好野味。炸芋頭如果唔好煮得太淋,會有一陣好香嘅味,就算你唔係太食辣,輕輕點一點落個辣湯度當汁咁點都好好味。埋單都係五百幾啦!嚟緊佢喺荃灣開分店我估我應該都會再去食多次