同去完外國讀書番黎的朋友一整年無見,想搵間餐廳舒舒服服傾下計,於是就專登下午訂位,想預個靜d又好坐的位子。接聽電話的經理用茶餐廳伙記口吻話:「唔知得唔得架喎,一路做緊生意家嘛!」咁就算未必一定安排到,都唔洗用呢種口吻,試問幫客人訂位的原意在哪?好啦,佢話限時個半鐘,7點半準時去到,reception 無人,要四圍搵店員。之後個經理知我地book左位,帶我地去廁所隔離的位,全餐廳最僻,問一問可唔可以坐其他地方,話無位。叫左漢堡蛋包飯$138,額外加$30要酥皮湯。個蛋包飯係真係好好味,蛋好嫩滑,漢堡肉質美味,賣相亦十分可觀。但額外加錢的酥皮湯完全唔值得加,酥皮一點也不鬆脆,分量比menu上的圖小。問題係訂位之後被安排坐廁所隔離的位,一路食飯,一路聞到廁所味!本來想叫多幾樣野食,但真係十分不開胃,態度又差,所以唔嗌。同個經理講左幾次想轉位,三催四請佢先勉為其難咁轉左個位,仲好似趕人的口吻話:「喇喇喇!果度丫喇!過去啦過去啦!」轉左位之後同朋友一路傾計,個經理又不停企在附近靜望住我地講野,再露出表示奇怪的表情,其實我諗俾番d空間客人自己傾計會好d。之後甜品後上,叫左個草莓芝士蛋糕芭菲,零誠意

漢堡蛋包飯配酥皮湯

本來想叫多幾樣野食,但真係十分不開胃,態度又差,所以唔嗌。

之後甜品後上,叫左個草莓芝士蛋糕芭菲,零誠意之作。
賣相係幾靚,但只不過係幾球雪糕加少少生果同忌廉堆砌而成,仲要好細杯,索價$78,未計加一。
草莓芝士蛋糕芭菲

跟住埋單,本來想各自放一張信用卡埋單,但個女店員話一張單一張信用卡。我地就問可唔可以各自俾現金分開找?

個女店員反白眼加瞄嘴

嘩?洗唔洗咁呀?個客問一問,你得就得,唔得就算。而家去食飯消費唔係黎受氣家嘛。

食左兩樣野,合計$270,唔值,仲要咁多面色。去過其他國家食飯,從來未見過咁差的服務態度,香港人就算大壓力都不應該拎食客出氣!
2017-11-27
$135 (Dinner)