2017-01-31 1252 views
約左幾個大學同學在九龍城飯聚,當然又係食泰國嘢呢~~~我要遲少少才到,但電話又冇晒data,上唔到網check地圖,打左俾其中一個,佢就淨係話南角道近大馬路,同埋門口有鱷魚公仔,認住佢就入來好運的我果然好快就搵到了!!有呢隻鱷魚又係幾易認~~餐廳門前放了食物圖片的餐牌,讓人不禁食指大動餐廳白色牆身以一幅鱷魚瓷磚畫裝飾,及鑲了優雅的花卉圖案,甚有特色原來晚市9點後 仲有折扣同 送小食的優惠呢!!坐低原來朋友們已經點左菜,留返一款俾我選,她們點了 泰國菜必食的冬蔭公湯($78)、蝦餅拼春卷($78)、泰式炒金邊粉($68)、脆肉炒芥蘭($68),見都點得幾清,那我就選 泰式燒豬頸肉($78) 吧~~~~冬蔭公湯($78)我們點了細size的,餐廳安排原爐上,湯加熱時,湯中香料味道徐徐滲出,那種酸辣香氣誘人,冬蔭公味道微酸帶辣,十分開胃脆肉炒芥蘭芥蘭炒得爽脆, 不會有青澀味蝦餅併春卷春卷炸很鬆脆不油膩蝦餅金黃,而且十分彈牙配埋泰式甜酸辣醬,蝦膠鮮甜又開胃不過食時真係要小心,可能因即炸關係,第一啖差點㷫到泰式金邊粉Pad Thai 係我食泰國菜每次都會點的仲一定要加埋青檸汁就最正宗Pad Th
約左幾個大學同學在九龍城飯聚,當然又係食泰國嘢呢~~~

好運的我果然好快就搵到了!!
有呢隻鱷魚又係幾易認~~
餐廳門前放了食物圖片的餐牌,讓人不禁食指大動
原來晚市9點後 仲有折扣同 送小食的優惠呢!!

坐低原來朋友們已經點左菜,留返一款俾我選,

見都點得幾清,那我就選 泰式燒豬頸肉($78) 吧~~~~

冬蔭公湯($78)
我們點了細size的,餐廳安排原爐上,
湯加熱時,湯中香料味道徐徐滲出,

那種酸辣香氣誘人,

冬蔭公味道微酸帶辣,十分開胃

脆肉炒芥蘭
芥蘭炒得爽脆, 不會有青澀味

蝦餅併春卷
春卷炸很鬆脆不油膩
蝦餅金黃,而且十分彈牙

配埋泰式甜酸辣醬,蝦膠鮮甜又開胃

不過食時真係要小心,可能因即炸關係,第一啖差點㷫到

泰式金邊粉

Pad Thai 係我食泰國菜每次都會點的

仲一定要加埋青檸汁就最正宗
Pad Thai 味道兼具鹹酸甜辣,各味道間互相協調,

食多幾啖都唔怕滯

炭燒豬頸肉
一端上來已經聞到炭燒的香味

而且份量不少,我地幾個女仔最初都擔心食唔曬

本身豬頸肉是略帶肥膩感,不過經炭燒之後便消除了,並令其肉質嫩滑得來有口感

而這裏的豬頸肉加了一些黑椒提味,配合埋特調的醬汁,份外惹味
今晚跟同學食泰菜,很開心,最重要是職員不趕客。
Type of Meal
Dinner