2008-03-12
2月5日, hapi double seven~ *v* 是晚年廿九, 同呀比食完峰壽司去維園行左個花市~ 行完又已經肚餓啦!! 於是去左天后食甜品. 甜姨姨舖頭好細, 大部份的檯都係開係條街度既, 不過都依然有好多人唔介意坐街食糖水, 可能已經係呢度既風味了~::: 芒果豆腐杯::: $18 豆腐係甜姨姨既其中一樣主打~ 真係唔錯wor!! 豆腐杯其實好似豆漿沙冰. 豆味好香濃, 凍冰冰, 軟綿綿. 芒果開頭以為得3幾粒, 但係原來仲有好多沉底, 細細粒但係好甜~ 飲完成杯野覺得好清新!!::: 芝麻湯圓::: $16呢個係乜都冇晒既情況下叫既. 十分普通. 糖水落左薑但係都超淡味. 湯圓係超市買到既貨色, 仲要有2粒爛左添. 分分鐘自己返屋企煮仲好味過佢. $16得4粒真係一d都唔值呀!!唯一唔好既就係佢d甜品成日都好早賣晒. 黎過幾次都有朋友係叫乜冇乜. 希望佢地備多d貨啦!
::: 芒果豆腐杯::: $18
::: 芝麻湯圓::: $16