這間店鋪一點也不起眼,在小巷的一角,但卻生意不絶!我記得媽媽告訴我這裡出名的是豆花和豆漿,於是便試試。睇下佢有冇料到~店鋪細小,內裡全是製造豆花豆漿的機器和弄糖水的爐具,所以大部份人只好外賣回家吃。你數盡也只有4至5個位讓你堂食,本人因為不愛使用太多發泡膠製品,所以就算站在外面吃也要堂食!飲過它的豆漿,幾好豆味~~好味~~ 果然夠新鮮!我飲的時候還是熱的,應該剛弄好不久。飲完好飽架~~ 甜度剛好~~ 豆味完全出到黎,果然真材實料!食過佢既豆腐花,豆腐花不會太熱,剛好可以進食。首先眼見佢真係好大碗! $6 就成個湯碗咁大,食到我和朋友們也說"夠了, 太飽"~但因為太好食既關係,我地最後都係食哂,早知咁大碗,就唔好一人一碗啦... share 左每人都係3蚊,抵到冇得再抵!我用spoon 界一界D 豆花,拎起,見到好滑喎~ 食落口,嘩!夠滑! 有豆味!不會太甜,正!果然有料到!我覺得好食過亞婆豆腐花啦! 老闆好好,佢會問你加唔加黃糖落豆花度,佢話落左好食D~ 咁我跟住就見佢加左成個spoon 咁多,我當時好驚又會大甜,會唔會好似亞婆豆花咁,甜味蓋過豆味呢? 答案係唔會架~~! 呢度真係好
這間店鋪一點也不起眼,在小巷的一角,但卻生意不絶!

食過佢既豆腐花,豆腐花不會太熱,剛好可以進食。
首先眼見佢真係好大碗!
$6 就成個湯碗咁大,食到我和朋友們也說"夠了, 太飽"~

答案係唔會架~~! 呢度真係好有豆味~~! 又滑~~ I like it~! 但係我個friend 話澳門那些更好吃~ 唔知係唔係啦~ 遲D 可以就去試下啦~ 不過香港黎講,呢度係最好食!
以後經過要試佢其他中式糖水
,因為我一邊食,老闆一邊賣出很多糖水,同豆花一樣受歡迎。

另外,你想豆花溝咩野中式糖水都得架~! 有芝麻糊、綠豆沙、紅豆沙、蕃薯糖水,只係$7 咋~! (唔記得哂, 好似仲有其他糊

我強烈推介 **幸運豆花**!
超好食的豆腐花,比大埔亞婆的更正!而且抵食,$6有亞婆豆花的兩倍份量!
2009-03-08
$6 (Tea)
  • 豆腐花
  • 豆漿