2022-09-20
次次出街食唔係日本野就西餐,有時侯都會想食中菜嘅,咁啱出開佐敦做野,今晚就一於約埋朋友一齊嘆個中餐啦!嚟到星聚軒,呢度嘅裝修比一般中菜館企理,仲有兩邊卡位,我地四大一細坐得落,都算闊落👍🏻好喇,講返野食先,今日人多少少,可以叫多個餸,但係我地一叫就唔只多兩個餸,結果要咗五餸一湯😆首先講下個龍皇杏白肺湯,肺湯呢回事,都係出街飲好,因為一諗起要洗就真係頭痛,呢度嘅白肺湯,杏汁味出得嚟又唔會太濃,算易入口🥣然後就有星聚鴛鴦蝦球,超級大嘅海蝦分別用咗沙律芥末醬同柚子醬兩款唔同口味嘅醬汁,隻蝦又大又爽口,正呀🍤再嚟就係黃金有米澳洲龍蝦伴煎米粉,用上湯煮嘅約一斤四兩重嘅澳洲龍蝦再伴煎米粉,米粉吸收晒個上湯,非常入味,龍蝦都算多肉🦞貴為食肉獸又點可以無肉呢,個秘製牛肋骨煮得入味之餘又夠淋,阿女今到lum lum脷🥩仲有個姬松茸遼參豆腐煲,呢個煲最驚喜嘅係個煲入面所有野都好好食,豆腐入味,遼參夠淋,呢個煲係最快清晒嘅一個餸🍄呢個鮮支竹魚腐浸時蔬,個魚腐係呢度自家製嘅,出面一定食唔到,啲白菜又夠新鮮,平均返晒全晚嘅餸菜🥬食完仲有桂花椰汁糕做甜品,又一個大滿足嘅夜晚😋
食完仲有桂花椰汁糕做甜品,又一個大滿足嘅夜晚😋