2019-01-07
一家4口食個飯,小菜幾碟,簡單得來都可以好豐富,長輩就最鍾意食屋企唔會煮到既野,咁先覺得抵同值得。今日點左幾樣野,又真係屋企唔會煮既。小食叫左海蜇,雖然出面係可以買到現成既包裝海蜇,但呢家既海蜇汁酸酸甜甜小小辣,超級開胃,令整個小食變得不平凡,必點!(加上爽口青瓜,味道無得頂)手工蝦棗,聽聞係東南亞菜式,上枱時好熱,外皮酥脆香口,內裡既肉汁鮮嫩,味道唔錯。聚寶海鮮豆腐,有個小火爐保持温度,豆腐固然好滑流,個底汁味道微咸,再配上上面既肉鬆一齊食,好鮮味,送飯超正!我地最期待既重頭主食係新加坡蟹5款之中揀左辣椒蟹配饅頭金光燦燦的辣蟹端上枱目測還真的很有份量吃到咀邊不會很辣口,可接受肉質鮮味、完整易拆,而且厚肉份量夠果然沒令人失望炸饅頭真係炸得外皮好脆薄,一定要熱食先最正,再點上惹味底汁,超正。 最後我們當然有點2碗飯撈辣蟹汁又撈豆腐,食完好滿足。食完飯,閒聊喝口茶之餘,也點了桂花斑蘭糕,好香桂花味,如果椰汁味再重小小就非常完美啦。
今日點左幾樣野,又真係屋企唔會煮既。
我地最期待既重頭主食係新加坡蟹
5款之中揀左辣椒蟹配饅頭
金光燦燦的辣蟹端上枱
目測還真的很有份量
吃到咀邊不會很辣口,可接受
肉質鮮味、完整易拆,而且厚肉份量夠
果然沒令人失望
最後我們當然有點2碗飯撈辣蟹汁又撈豆腐,食完好滿足。