呢日中午去新世紀拎曲奇,順便買埋靚午餐返Office食。想食拉麵於是就揀咗「麺屋武蔵」,難得勁快決定好😎。餐廳有做外賣自取套餐🥡,有飯有麵揀,價錢介乎$48-$79不等,沾麵就最貴,無計啦始終係招牌。另外,仲有小食加配選項。等食物期間留意到餐廳環境幾唔錯,主題係日本武士,唔通餐廳名稱都係同呢樣嘢有關🤔?麵食得沾麵一款,唯一可以揀嘅係三選一沾麵汁,所以我決定要一個麵同一個便當,咁就可以食多款口味。同時,我仲加咗小食,估唔到份量都幾多,食完飽哂🤰。 留意番,呢度係二人份量,我無咁大食!叉燒沾汁麵($79),我都好耐無食過沾麵🍜,我喺度諗其實外賣食沾麵好似仲好過拉麵,根本同堂食無咩分別,因為都係分開上,唔駛擔心麵質嘅問題。自己加熱番個汁就OK👌。先講沾麵汁,有得揀⚪️白武骨、🔴赤武骨同⚫️黑武骨。最後者係黑蒜油,唔駛諗可以即刻排除在外。由於想食辣,所以就揀咗赤武骨,日式辣應該輕鬆!果然辣度係唔錯🌶,份辛辣會停留喺喉嚨一陣,但條脷就無問題,可以繼續食,加上夠鹹,正😋。題外話,沾麵汁入面有幾粒豚角煮。麵條好特別,我以為自己眼花😅,因為每條都好粗,兩條幼麵打孖癡住。食落幾煙韌有咬口,適合掛湯,但唔知點
叉燒沾汁麵
赤武骨
麵條好特別,我以為自己眼花😅,因為每條都好粗,兩條幼麵打孖癡住。食落幾煙韌有咬口,適合掛湯,但唔知點解令我諗起零食童星點心麵...哈哈。餸料有兩大片🐷薄叉燒、🥚溏心蛋
牛肉鯖魚日式四格便當
牛肉鯖魚日式四格便當($58),便當盒超大個🍱,份量十足,兩款餸味道都幾好。汁煮牛肉好惹味,連洋蔥都好食;鯖魚肉質結實,下低仲有啲醃菜。前菜係賣飛佛麻醬波菜,🍚而白飯加咗飯素無咁單調,但略嫌笠身咗啲。便當更附送味增湯。
武蔵炸雞
武蔵炸雞($38),炸雞幾好啵🐔,外賣有咁嘅水平收貨啦,即食應該更正。炸雞大大粒,炸衣唔會太厚,肉質嫩口。附送嘅醬唔係普通沙律醬,而係帶點芥辣,醒神🤤。
武蔵煎餃子
武蔵煎餃子($38),我沾麵記得走蔥,但餃子漏咗招😖。煎餃子有五隻🥟,並無煎燶,味道正正常常,無咩特別。
總括嚟講,呢餐係好豐富嘅麺屋武蔵外賣午餐,本身只係因為想食麵先幫襯,但食落又發覺幾好👍。實不相瞞,N年前就係食完重口味黑蒜油嚇親寶寶,所以唔敢再食。不過只要揀啱口味就完全無問題,仲好滋味添!
2020-09-22
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$100 (Lunch)
赤武骨
武蔵炸雞