2019-04-16 26 views
睇完台灣嘅飲食節目, 突然好想食台灣嘅臭臭鍋。 咁啱今日出咗旺角,記起《茶茶》有臭臭鍋食。餐廳樓底都頗高, 有台式小店別緻嘅裝潢。 今日氣溫稍熱,浦一坐低立即叫番杯冰凍飲品。好想飲芝士桃桃。。 好可惜今日冇桃, 唯有叫《芝士莓莓》$39呷一口冰涼解渴。 用鮮莓打成,仲見有粒粒莓核,清新怡人, 唔會太甜, 加埋面層嘅芝士奶蓋, 帶有少少咸和甜, 味道有層次。超級水果綠妍$37好大杯,好多生果嘅超級水果茶。 茶味果味甜味 啱啱好。另一款《芝士綠茶》, 青幽嘅綠茶可以減去芝士奶泡的膩。[臭臭鍋]$108 已經到咗, 果種酸酸地嘅臭豆腐味撲面而來, 放心並唔會好濃烈。 湯底濃香惹味, 覺得有少少沙嗲醬。 材料豐富 主角有五至六片牛肉, 肉質嫩滑。 好多蔬菜,鮮東菇,金菇菜,旺菜,椰菜,豆腐,米血糕,豬紅,豬腸, 貢丸,粟米。。 款款都好味夠地道, 豐富呀!淥到咁上下店員仲會幫你加湯。叫咗個白飯, 因為湯底太濃味我覺得配白飯唔錯。[麻辣臭豆腐] 呢個係必點推介。👍👍 唔好畀麻辣兩個字嚇親, 我覺得佢嘅麻辣非常溫和但又唔會失去個性, 臭豆腐質感棉密, 臭味恰到好處, 咬落充滿陣陣麻香, 你會食完一

呷一口冰涼解渴。 用鮮莓打成

《芝士莓莓》

芝士綠茶

超級水果綠妍$37
好大杯,好多生果嘅超級水果茶。 茶味果味甜味 啱啱好。

另一款《芝士綠茶》, 青幽嘅綠茶可以減去芝士奶泡的膩。
臭臭鍋

叫咗個白飯, 因為湯底太濃味我覺得配白飯唔錯。
麻辣臭豆腐

咬落充滿陣陣麻香, 你會食完一件接一件, 完全忘記了分享~ 大人細路都話好食😋

餐牌好似多咗一些燒烤串。 有好多海鮮肉類。 我哋揀咗 一人一隻 燒虎蝦, 即叫即燒, 塗上特製醬汁少少甜又好惹味
, 蝦肉燒得剛剛好, 一啲都唔乾, 彈牙爽甜。 估唔到台式 火鍋都有 高質素嘅烤虎蝦。😋😋

蒜蓉燒茄子, 望落好靚而且好香蒜蓉味。 不過一夾落就覺得好多水份, 繼而係充滿油份。 相信係先蒸熟再烤。

牆壁上總介紹多款手工啤酒, 仲可以試到冇酒精嘅啤酒!

《芝士莓莓》
臭臭鍋