2021-10-28
Lucullus開左間實體概念店, 可以坐係到慢慢食多款朱古力甜品, 而且有好多都好吸引, 絕對岩哂我呢個朱古力控!店鋪唔係好大, 但陽光充足!S.O.C. $55選用72%馬達加斯加朱古力加鮮奶沖出黎既S.O.C., 超濃郁既朱古力, 甜得黎偏酸。本身叫左少冰, 但我覺得正常冰可能濃度無禁強, 會更好!Cacao Origin Flight $118呢個set可以一次過食到4款精緻既朱古力甜品, 每一款甜品都以來自唔同國家既可可做成, 有唔同既濃度。建議由最左邊朱古力奶凍食先!朱古力奶凍 (馬達加斯加): 4款之中味道較淡的朱古力, 奶凍好滑。烤棉花糖朱古力撻 (厄瓜多爾): 棉花糖有燒過, 唔會好甜, 朱古力撻其實係朱古力脆餅, 棉花糖會比朱古力撻甜d。最上面有幾粒盬, 咸咸地既感覺配朱古力有意外驚喜!朱古力泡芙 (秘魯): 泡芙好香好鬆軟。朱古力撻 (泰國): 泰國可可比較濃, 有少少紅酒既果味Cruffin Ice-cream Sandwich (Marshmallow Chocolate) $58最喜歡呢個甜品, cruffin夾住朱古力雪糕, 外脆內軟好好味!最上面有自家製
店鋪唔係好大, 但陽光充足!
S.O.C. $55
本身叫左少冰, 但我覺得正常冰可能濃度無禁強, 會更好!
Cacao Origin Flight $118
朱古力泡芙 (秘魯): 泡芙好香好鬆軟。
朱古力撻 (泰國): 泰國可可比較濃, 有少少紅酒既果味
最上面有自家製燒過既棉花糖, 相當夾, 甜味有所變化!
店內雪櫃仲有好多其他款式既cake!