1K
第一次到訪位於香港藝術中心嘅Assaggio,預訂左呢度嘅晚餐,點知當日落住微雨,天色一般,可惜左維港海景。如果唔係有人推薦,實在唔曉得有間咁高質素嘅意大利餐廳。餐廳喺6樓,面積廣闊,座位間有足夠空間,主要為方枱,靠窗亦有單邊座位,透過大玻璃望住海景,完全冇拘束感,比較輕鬆,當然第一時間亦都諗到,呢度可以好清楚睇到煙花呢裝潢樸實,燈光稍暗,聽住有活力嘅音樂,除左同另一半約會,亦係三五知己聚會嘅好地方。週六晚上,客人頗多,店員亦保持殷勤服務,加上食物有一定水準,當晚我同幾位朋友都食得滿意。啱啱坐低冇耐,就遇到朋友,仲請我地飲左杯酒,人與人間嘅緣份真微妙餐牌供應意大利菜,薄餅、意粉、小食,而呢個再度推出嘅四人晚餐性價比甚高,單單係嗰份足35安士嘅重量級頂級肉眼已值回票價,份量十足,大家捧腹離場。餐廳用料講究,大部份食材由意大利空運,原汁原味,人均五百多,或許單睇價錢會覺得稍貴,食過就知道物有所值海鮮、35安士頂級肉眼晚餐 $1980/4位包括:手工製麵包籃、生蠔海鮮拼盤、湯、原隻波士頓龍蝦蛋麵、35安士美國頂級肉眼扒、Assaggio's創意甜品麵包有原味、香草、蕃茄口味,連同薄脆及脆條五

海鮮、35安士頂級肉眼晚餐 $1980/4位
麵包有原味、香草、蕃茄口味,連同薄脆及脆條五款,麵包微溫,綿密富彈性,唔會好乾,特別喜歡香脆度高嘅脆片、脆條。
手工製麵包籃
生蠔海鮮拼盤
有法國生蠔、長腳蟹、青口、蜆,非常豐富,配埋友人請我地飲嘅白酒,提升鮮味。蠔肉飽滿,肉質較有彈性,口感較爽,另一半為左遷就我,好耐冇食生蠔呢,正中下懷;蟹腳鮮甜,青口、蜆肉正常發揮。
蕃茄濃湯
蕃茄湯稠身,以意大利蕃茄打成,茄味濃郁足料,配埋香蒜麵包粒,溫暖飽足。
蕃茄濃湯
原隻波士頓龍蝦蛋麵
主食甚有睇頭,原隻波士頓龍蝦一開四,加埋份量足嘅自家製蛋麵,令我同友人讚口不絕
全蛋麵幼細,口感爽而滑溜,橄欖油香。龍蝦新鮮不在話下,時間掌握得啱啱好,口感爽彈而嫩甜,牛油蒜香唔會喧賓奪主。
隻波士頓龍蝦蛋麵
35安士美國頂級肉眼扒
全晚亮點一定係呢塊咁厚身嘅斧頭肉眼,店員等我地相機食先後就將肉眼切開。
35安士美國頂級肉眼扒

每片厚薄適中,置於有迷送香嘅鐵盤上,香氣四溢。牛扒嫩紅,經慢煮鎖住肉汁,肉味濃郁
中間嘅肉會更嫩腍唔乾,邊位帶嚼勁,另一半連骨都噒埋。除了本身以鹽調味,亦附上肉汁、胡椒醬、芥茉。(幸好有預訂呢,因為塊扒最少要4小時前慢煮啊)
35安士美國頂級肉眼扒
連同豐富嘅配菜、香脆粗薯,實在令我地舉腳投降,咁好食跑多兩圈都心甘情願啦。

Assaggio's創意甜品:秘密花園
女士們見到呢份甜品心花怒放,擺盤用心,以馬卡龍、忌廉、慕絲、朱古力、麵粉製作,有花有草有蝴蝶,名符其實似足花園。
秘密花園

整體而言,四人餐嘅份量十足,味道亦超出預期,特別係肉眼甚有水準,我同朋友都好滿意,要搵日好天氣再訪呢。
2019-03-23
Type of Meal