2023-08-23
「家嫂」最出名就梗係佢架刺身船,我地成班同事今晚一行12人就去咗佐敦家嫂一家大小打邊爐,一去到店員先先上小食,之後就食刺身船,再食追加嘅象拔蚌刺身,跟住就雞煲,打邊爐湯底我地揀咗冬瓜盅,湯底鮮甜,我地個個都飲咗碗湯先開始打邊爐,火鍋海鮮仲要係無限refill,白酒紅酒sake都係任飲,雖然比之前加咗價,不過以佢嘅質素都係抵食嘅😌小食蝦多士、螺肉、牛肚、花甲、炸茄子、紅糖糍粑所有小食都可以無限追加,蝦多士炸得金黃酥脆,上面加上沙律醬同黑松露更加能突顯佢嘅香味。螺肉係最受歡迎,encore咗三次😂QQ彈彈嘅螺肉沙律菜加上芝麻醬,真係令人食唔停口,個人覺得炸茄子最好食,外面香脆內裡軟稔,再加上芝麻醬,芝麻醬配搭任何香口嘅食物都係冇得輸🤭刺身船成張枱咁大嘅刺身船,有鮑魚、海膽、三文魚、凍蟹、北寄貝、帶子等等,全部都好新鮮,最適合用黎打卡😆象拔蚌刺身只需$268/條,冰、爽、脆、新鮮,雖然唔算得上好大條,我地12人食每人都食到幾片,早知就加多條😆雞煲我覺得雞煲就真係麻麻地,啲醬汁一啲都唔夠味,雞又唔入味,開頭以為係因為點咗小辣嘅原故,之後加雞就加咗中辣,一樣冇分別,雞煲可以skip唔食,留返個肚
小食
蝦多士、螺肉、牛肚、花甲、炸茄子、紅糖糍粑
刺身船
象拔蚌刺身
雞煲
我覺得雞煲就真係麻麻地,啲醬汁一啲都唔夠味,雞又唔入味,開頭以為係因為點咗小辣嘅原故,之後加雞就加咗中辣,一樣冇分別,雞煲可以skip唔食,留返個肚因為之後嘅海鮮全部都好正😋
火鍋
店員會上一大盤海鮮、牛肉、豬肉、手打丸、水餃、腐竹、蔬菜籃,以任食黎講牛肉質素算不錯,有牛味多肉汁。
啲海鮮真係超級新鮮,鮑魚、蟶子、蟹、花甲、魷魚、鱔、生蠔、貴妃蚌、珊瑚蚌,全部都可以無限追加,鮑魚上枱時仲識郁架,最好食嘅係蟹同貴妃蚌,蟹肉味道鮮甜仲帶有蟹膏,貴妃蚌大大隻,冇沙,最後飲返碗湯,啲湯先係精華,勁鮮甜,再淥個烏冬,好滿足嘅一餐👍🏻
📍家嫂一家大小 (佐敦)
佐敦彌敦道223號盛樂中心M樓
人均消費:$400-500