2017-07-12 467 views
老公話有個朋友介紹我們去試台式手工鍋,我們訂了位之後,後來見到食評好似麻麻,既然訂了枱,我們決定試下,結果老公朋友無介紹錯。來到時唔算好多人,可能是平日,我們點了台式火鍋套餐,每位都係$188。包括有2杯台式飲品(加$10有無限任飮)、2個鍋物主食、自選湯底、台式小食(任食)、甜品2份、1份海鮮手工配料、1份精選火鍋海鮮配料、吃到飽台式配料(無限潻加)我叫了杯巨峰紅茶,老公要了一杯潘多拉盒子,我的巨峰紅茶,巨峰提子味好濃,茶味濃郁唔太甜。老公的潘多拉盒子,巨峰提子汁溝茘枝紅茶,兩種味道又夾喎,甜度適中好好味😋😋😋我們揀了紅燒牛肉及台式三杯雞雙拼,我覺得紅燒牛肉湯,湯底濃郁有牛肉味,湯內仲牛𦟌,越煮個湯越濃,台式三杯雞味道就偏淡。之後上了手切肥牛6片、豚肉6片、蜆2只、蝦2只、手打牛丸、手打魚丸、手打墨魚丸,仲一盤蠔仔,所有食物都很新鮮,我覺得肥牛和豚肉特別好。送上一盤吃到飽台式配料,𥚃面有好多菜、菇類、丸類、腸類,我追加了濃厚芝士丸、香肠、墨汁墨魚丸、鴨肉丸,這些都特別好味我們要擔擔麵及鹵肉飯主食,擔擔麵麵質硬些,味道幾好,鹵肉飯的鹵肉幾入味,飯比較淋身。台式小吃,我比較喜歡滷水蛋及滷

我叫了杯巨峰紅茶,老公要了一杯潘多拉盒子,

我的巨峰紅茶,巨峰提子味好濃,茶味濃郁唔太甜。

潘多拉盒子(左)巨峰紅茶(右)

鍋底

食到飽拼盤

鹵肉飯
擔擔麵

台式小吃,我比較喜歡滷水蛋及滷水雞翼。
拼盤

我要了Haagen dazs雪糕,這個牌子就一定好吃,老公揀了芋圓甜品芋圓係好大碗,內有芋圓、紅豆蓉、士多啤梨、薏米、奇異果、椰果、燒仙草,還加了些黑糖糖水,呢個組合配搭得好好,味道少甜我鐘意。😍😍😍
甜品

芋圓

潘多拉盒子(左)巨峰紅茶(右)
鍋底
食到飽拼盤