2020-06-05 73 views
一段時間無食台式火鍋,真係好想念麻辣火鍋嘅味道,所以預約咗間台式火鍋店一嚐久違嘅滋味。可惜用餐當日相當熱氣、生埋痱滋,所以就無選擇到麻辣湯底,再見了我的鴨血,期待已久~可惜啊!最後揀咗未試過嘅酸菜白肉鍋,見到menu寫湯底包埋白肉同埋不同嘅蔬菜等,感覺十分豐富。所以嗌火鍋配料時都無叫太多款式。湯底先上,待滾時打開才發現料真係這麼多!有好多嘅白肉、粟米、蕃茄、冬菇同埋寬粉等等。湯底嘅酸菜味仲好出,蔬菜同白肉都吸晒啲精華,帶點偏酸嘅味道。我特別鐘意裡面嘅寬粉,煙煙韌韌咁幾有彈力,不過一路煲佢會變軟咗無咁煙韌。我地嗌左個小食,係比較少係餐廳會搵到嘅臭豆腐,就係呢間台底火鍋店搵到!臭豆腐炸得超香脆,酷似響鈴嘅脆度,再蘸埋醬汁同酸菜食確係好爽!火鍋配料有半份極品水餃、好有特色嘅千張豆葉紙同埋台灣麵。極品水餃肉幾厚,仲有蝦係入面。千張豆葉紙幾似腐皮,但口感再彈性啲同埋厚啲。另外台灣麵夾埋酸菜湯都唔錯,同埋麵質好滑。我地仲多點咗手切牛肩肉,牛味好濃同埋切得厚薄適中,食落都好有口感!飲品有杭菊露同埋冬瓜茶,兩者都幾夠味又唔會太甜!
湯底先上,待滾時打開才發現料真係這麼多!

火鍋配料有半份極品水餃、好有特色嘅千張豆葉紙同埋台灣麵。
極品水餃肉幾厚,仲有蝦係入面。
千張豆葉紙幾似腐皮,但口感再彈性啲同埋厚啲。
另外台灣麵夾埋酸菜湯都唔錯,同埋麵質好滑。
飲品有杭菊露同埋冬瓜茶,兩者都幾夠味又唔會太甜!