依間位於香港沙田萬怡酒店既中菜酒家,鄰近石門同新城市廣場,係集團式經營,喺其他區都有佢嘅分店: 星海、星海薈,環境典雅高貴,一走進去就感受到奢華既格調,所以依到都係婚宴及宴會場地,而平時菜式以粵菜為主,講究食材新鮮和烹調技巧,供應高質點心及粵菜,適合一家人☕️🥟 飲茶, 點心, 聚會。 🦀 🌶️ 招牌白胡椒蟹 $638呢碟招牌白胡椒蟹,係依間酒樓近排推薦既菜式,有足一斤半,相當大隻,賣相都幾靚。一上枱侍應就幫我倒胡椒汁,大家都聞到陣陣胡椒香,每隻蟹鉗都有好多肉,蟹肉鮮甜,食得出係新鮮烹調嘅,肉質爽滑唔鞋口,仲有陣陣胡椒香氣喺口腔中迴盪。🐦 🍗 紅燒皇子乳鴿 $136呢間餐廳嘅紅燒皇子乳鴿,真係唔錯!🐦 個鴿肉好嫩滑,肉質好鮮甜,而且唔會太肥,啱晒我呢啲唔食得肥膩嘅人。 而且外皮烤得啱啱好,香脆易入口!不過我覺得個鴿肉可以再大隻啲,咁就更加好啦!🐙 🥣 家常海參豆腐鍋 $187依個豆腐鍋🍲既海參好軟滑,而且有咬口唔會太硬,豆腐竹問滑嫩,另外以椰菜同紅椒做配菜,而且唔會太散,而我略嫌個醬汁有d鹹。🦞 🦀 🥣 三鮮海皇雜菜煲 $148呢個雜菜煲湯底好惹味,又濃又鮮,加埋各款新鮮海鮮,包括大蝦、

🦀 🌶️ 招牌白胡椒蟹 $638

🐦 🍗 紅燒皇子乳鴿 $136

🐙 🥣 家常海參豆腐鍋 $187

🦞 🦀 🥣 三鮮海皇雜菜煲 $148
呢個雜菜煲湯底好惹味,又濃又鮮,加埋各款新鮮海鮮,包括大蝦、八爪魚、象拔蚌、元貝等,好新鮮入味。菜式個外觀都幾靚,色香味俱全,煲底仲有好多吸收咗海鮮味嘅多款蔬菜。

🍳 🍛 金瑤蛋白炒絲苗 $168
蛋白炒飯係我去酒樓必點既主食,蛋白炒得好嫩滑,配搭埋粒粒香口既絲苗昏飯同金瑤就更添風味。入口即化嘅蛋白加上彈牙爽脆嘅絲苗,口感層次豐富。調味恰到好處,唔會太鹹太油膩。作為一道簡單嘅家常菜,已經可以令人食指大動。

🍐 🍈 雪梨無花果燉花膠湯 $118
呢碗雪梨無花果燉花膠湯,一上枱就聞到陣陣清香,真係好舒服!湯底相當清甜,而且唔會太膩,花膠大大塊好軟糯,咬落去好有口感,仲有好大粒無花果!🍐 但份量就只夠一個人食

星海薈 (香港沙田萬怡酒店) 🥢🍚 🦀
沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店1樓
每人平均400 另收茶介

#hkfood #foodhk #hkfoodie #沙田美食 #bloggertony #shatinfood #shatin #石門 #新城市廣場
2024-05-23
$400 (Dinner)