2019-04-11 66 views
放假約左朋友飯,揀左位於佐敦的丼瀛。鋪面唔算大,裝修幾和風。入坐後我地點左佢的人氣推介丼瀛龍蝦沙律刺身雙層爆丼 同幾道小食。刺身沙律 - 份量十足,有三文魚、吞拿魚、帆立貝,味道鮮甜。伴碟的沙律菜夠新鮮,配埋黑醋,夠曬開胃。丼瀛龍蝦沙律刺身雙層爆丼  -  丼飯賣相好吸引,上層有原隻龍蝦、刺身同丼飯,剌身包括三文魚、吞拿魚、劍魚、帆立貝、油甘魚、𩶘魚,非常豐富,全部好厚切又新鮮。三文魚好肥美、帆立貝大大粒好鮮甜。龍蝦刺身混合左三文魚籽同蝦膏,彈牙爽口。丼飯用上日本小津米,飯粒飽滿。下層有蕎麥冷麵口感滑嫩。安格斯牛壽喜燒 -  牛肉肉質唔錯,唔嚡口,厚度適中好有肉香。芝士年糕 - 外皮煙煙韌韌,內裡係滿滿的芝士,放入口有種斷絲連既感覺。