2018-12-24 2227 views
天氣開始涼,又係打邊爐的時候。星期六7點去到,都仲有好多位,我地7人安排坐大枱,坐得舒舒服服。一坐底,即時叫個「炸黃金魚片頭」$58,熱騰騰,好彈牙。我地可以有2個爐,見到「金銀菜豬肺湯」$108,比較少有機會試到,感覺上滋潤一點,冇咁燥熱。另外,叫了「鴛鴦鍋」$88,(沙嗲鍋+皮蛋芫荽鍋)。豬肺湯底,有好大嚿豬骨,菜乾要滾一滾先冇咁韌。叫得牛皇,當然要叫碟靚牛喇!首先,來個「牛頸脊肉」(大)$318。切得比較薄,又軟淋,所以容易咬。打邊爐少食牛什,有啲從未食過,所以就叫個「牛上什五拼」(黑栢葉、牛心頂、牛脷托、牛骨髓、牛白肉)其中牛骨髓和牛白肉,我地都從未試過。其實都好快淥一淥就食得,係牛骨髓要長少少時間。不過,我自己覺得這兩款都一般,食梗啲肥膏咁,唔太合我口味。即使五拼已經有黑栢葉,但邊到夠食,另外再叫多碟。切得好薄,縮埋好易找不到。肥牛點指叫一碟咁少。之後,我地再叫「牛腩心」這個相比「頸脊」有咬口得多,增加了實在感。我個人推薦「牛腩心」多d。早段order的「椒鹽雞軟骨」和「炸魚皮」漏左單。椒鹽雞軟骨係辣的,嗜辣者先食到!炸魚皮就不了,新鮮炸起,冇得頂我地仲叫了「脆肉鯇魚腩」、「

一坐底,即時叫個「炸黃金魚片頭」$58,熱騰騰,好彈牙。

頸脊肉(大)

牛上什五拼

肥牛點指叫一碟咁少。之後,我地再叫「牛腩心」
牛腩心(大)

我地仲叫了「脆肉鯇魚腩」、「香茜牛肉餃」、「韮菜餃」、「手打墨魚滑」、「響玲」、「鮮牛根丸」、「蒙古羊肉片」、「彈牙白魚蛋」。

當中,墨魚滑和兩款餃子,都係比較優

打邊爐都要食啲菜,我地叫萵笋,油麥菜,西洋菜。

份量唔算好大,細食就啱,大食d就一定唔會好飽好滿足。不過,來得依啲店舖,唔係做任食,都主要睇質素姐。

整體來說,今晚好吸引又唔算,未至於好正,況且價錢不平(仲未計酒水)。
行過依頭附近試下就冇所謂,專誠來就不太值。
2018-12-08
Type of Meal