2017-04-16
2068 views
大家喜歡吃車仔麵嗎? 又會必揀什麼麵料呢? 屈指一數, 自己都有好幾年沒有吃車仔麵, 皆因豬紅、魚蛋、豬皮、雞翼尖等等, 通通對我來說都不吸引。不過, 朋友今日帶了我去一間以龍蝦湯作為車仔麵湯底, 而麵料還有波士頓龍選擇。吓! 咁豪氣!? 聽到都覺得很吸引, 當然要去食返碗。店子小小, 客人要先在門口排隊點菜才進入內裏安坐。門面貼滿多份餐牌、麵料選擇, 還有多款預設套餐, 選擇相當多, 單單麵料已有四十多款, 睇到我眼花撩亂。湯底有三款選擇, 分別有豬骨湯、特濃龍蝦湯和響螺鮮雞猴頭菇圓肉湯, 連車仔麵的湯底都咁矜貴, 正! 最欣賞是有長者優惠麵餐, 每月逢星期一可以$10選購一款麵餐, 真有心。下了單便入坐, 內裏地方小小, 只設有兩張五人枱和一張八人枱, 地方較狹窄, 大家都要坐得親密一點呀! 牆上鑲了一部大電視, 不斷播放着介紹小店的飲食節目, 收看完的確對小店的食物製作多了認識。******************************特濃龍蝦湯底是小店的招牌菜之一, 不得不點。特濃龍蝦湯車仔麵有七款, 包括「殿」、「極上(春)」和 「極上(夏)」、 「村爺爺大盛之選」和三款
------------------------------ 車仔麵在大家心目中都是一款受歡迎的平民食物, 但小店把它搖身一變, 變成一碗豪氣車仔麵, 的確夠晒新意, 夠晒綽頭。在這裏想吃得平民又得, 想吃得豪啲又得, 總之是一碗用心製作的車仔麵就可令客人吃得滿足!