2018-03-10 3842 views
一大班人放工搵好野食,朋友介紹食圃鍋,聽講價錢好抵,性價比高!二百幾蚊一個人,有海鮮有配料,仲可以揀鴛鴦鍋,超抵!連配料都有九款,辣椒醬、麻醬、醋等等。估唔到每人仲有四款刺身,牡丹蝦又大隻又新鮮,三文魚肥美厚身,吞拿魚不過不失,整體好高分!我哋點左鴛鴦鍋,豬骨湯底及魚湯湯底,豬骨湯底配料十足,有三件大豬骨,充滿骨膠原,魚湯底先甜,味精不多,配海鮮好適合!我哋加左$100要鹿兒島和牛,一睇就知油花均勻,絕對係上等貨!煮10秒左右就可以食,入口即溶的感覺十分正!好難得食到咁香油脂味的和牛!呢盆海鮮的確令我們嘆為觀止!實在太有氣勢啦!每人有五款海鮮,龍蝦、鮑魚、鮮蝦、貴妃蚌及蜆!龍蝦比我手掌仲要大,有多蝦膏,有多肉,肉質十分彈牙,鮮甜美味!鮑魚絕對要讚一讚,大概煮5分鐘,新鮮彈牙有口感,絕對鮮甜!鮮蝦又大隻又新鮮,冇得輸!貴妃蚌大約煮40秒,又彈牙又多汁!粟米估佢唔到咁新鮮,超級甜。雲吞水餃都好食,鯪魚球比較林,帶點兒鮮味!蘿蔔吸收晒湯底的海鮮鮮甜味,又林又入味!加湯的湯壺好特別,烏鴉嘴特別長!

連配料都有九款,辣椒醬、麻醬、醋等等。

鮑魚絕對要讚一讚,大概煮5分鐘,新鮮彈牙有口感,絕對鮮甜!

鮮蝦又大隻又新鮮,冇得輸!

貴妃蚌大約煮40秒,又彈牙又多汁!

粟米估佢唔到咁新鮮,超級甜。

雲吞水餃都好食,鯪魚球比較林,帶點兒鮮味!
蘿蔔吸收晒湯底的海鮮鮮甜味,又林又入味!

加湯的湯壺好特別,烏鴉嘴特別長!

2018-03-09