2018-01-26
當兩個懶人放工返到屋企,又唔想煮飯諗住去大街行個圈,求其食個小炒算數,點知嗰間好有水準嘅張記排晒隊,打消左食小炒呢個念頭。。。其實住喺鴨脷洲,去親大街來來去去都係食嗰幾間野,張記,食記,同埋市政大樓嘅熟食檔,今晚行行吓就比我發現左呢一間越大哥,先喺門口睇咗餐牌有咩食,發現價錢同埋食品(餐牌上面嘅相片)都唔錯,入咗去一試,兩個人唔係叫咗好多野,三食一飲。香茅豬扒碎米飯豬扒夠厚身,半肥瘦有骨香,味道啱啱好唔會太咸,碎米飯簡直得不得了,我相信佢煮之前打碎左,細細粒又有口感,飯上面仲有蔥油,送飯一流。牛油雞翼雞翼算大隻,炸到好香口,食到有牛油味,唯一唔好嘅就係面頭炸蒜蓉唔脆,淋嘅。。。其實唔落都可以,可能仲好食。蒸粉包上枱熱辣辣,好好食,不過有啲油,材料有木耳絲,肉碎,紅蘿蔔絲等等,一碟有四件啱啱好。最後埋單一百七十幾蚊,價錢相當合理,比得開心
香茅豬扒碎米飯
牛油雞翼
蒸粉包
最後埋單一百七十幾蚊,價錢相當合理,比得開心