2017-03-27 1447 views
世界上最邪惡的,莫過於你明知他邪惡,但仍要決定繼續邪惡下去。講緊嘅係我今晚呢一餐晚飯, 阿麥廚房set dinner。首次駕臨阿麥廚房, 見到 門口大menu 個main 有德國燒咸豬手, 諗都唔諗入咗嚟食。 講得冇錯, 咪以為淨係男人先鍾意食鹹豬手配啤酒, 其實女仔如我都好鍾意食㗎! 二話不說入到去已經叫咗個德國式燒咸豬手dinner set, 朋友驚唔夠飽 ,所以一定要叫個飯, 另一個 dinner set叫咗香煎帶子黑松露野菌意大利飯。 原本個set係有跟田園沙律或凱撒沙律同是日餐湯係雜菜湯, 但加38蚊是日餐湯可升級叫蟹肉南瓜忌廉湯或黑松露菌忌廉湯,加58蚊可將沙律升級到大蝦占米多士 或香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓 。我哋當然加曬38蚊同58蚊食曬四款食物! 德國式燒咸豬手$228, 世界上最邪惡莫過於此, 當你明知佢係肥但你又唔理佢肥繼續食, 你就知呢個鹹豬手配粗薯條有幾難抗拒!咸豬手 大過我同我朋友嘅兩個手總和, 起埋肉幫你砌埋件,真係好食家friendly, 豬手外層 炸到鬆脆,豬手肉仲滑溜嘅, 少少咸多多脆, 又唔會食到你牙骹軟 旁邊配咗粉漿炸粗薯條, 沾咗粉漿嘅粗薯條,
世界上最邪惡的,
莫過於你明知他邪惡,

德國式燒咸豬手

旁邊配咗粉漿炸粗薯條, 沾咗粉漿嘅粗薯條,炸完之後外層更加香脆可口, 外層脆咗顯得內裏更加軟綿綿。 隨碟仲附有鮮茄燒烤醬同茄汁畀你點嚟食, 鮮茄燒烤醬甜中帶酸, 甜味能夠中和豬手嘅鹹味, 兩者配搭剛剛好, 我個人鍾意拎埋啲薯條點呢個燒烤醬, 別有一番風味。 好味指數五粒星爆燈
香煎帶子黑松露野菌意大利飯
另一個main 香煎帶子黑松露野菌意大利飯$198, 黑松露煮意大利飯香就緊㗎啦,
但重點係上面嗰兩粒帶子, 比出面啲厚切豬扒還要厚身
, 帶子兩邊稍為煎至金黃色,緊緊張帶子嘅油充分鎖住,咬落去仍然食到帶子嘅鮮甜。野菌嘅份量都好多,亦有啲洋蔥粒喺裏面, 食落去索索聲。 好味指數 四粒星
大蝦占米多
加58蚊張其中一份沙律升級咗做大蝦占米多, 他入面有好多野菌, 仲食到好多類似蝦子但口感係粉狀嘅鹹香味道, 濃郁味停留在口腔。 好味指數4粒星
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓( 跟餐加$58升級), 厚過塊厚多士嘅鵝肝被煎至兩邊金黃, 鵝肝油滲透落下面塊薄脆多士上, 鵝肝放入口沒有半點肥膩及腥味。 最特別嘅係佢隔離配咗個焦糖酒造草莓, 其實我都唔知個帳要嚟做乜,可能俾你點沙律食, 但试過個汁真係甜甜地好有莓味, 又真係幾欣賞個廚師咁精心炮製呢個汁出嚟喎! 好味指數 三粒星
跟餐加38蚊升級咗兩個湯, 蟹肉南瓜忌廉湯(左 )及黑松露菌忌廉湯(右), 個人比較鍾意蟹肉南瓜忌廉湯, 因為個蟹肉味比較突出, 仲飲到一絲絲幼細嘅蟹肉絲, 而且個湯仲好 creamy
。 黑松露菌忌廉湯呢,就比較似磨菇忌廉湯多啲啦, 不過佢都好香黑松露味同都幾滑嘅!
2017-03-26
$340 (Dinner)
香煎帶子黑松露野菌意大利飯
大蝦占米多