2023-05-02 592 views
📍阿一豬扒酸辣米綫西環卑路乍街7-11號海都樓地下C1號舖呢間食咗好多年,水準一路都keep到~服務要睇分店,呢間個伯伯就好有禮貌,唔該前唔該後,上菜又快!1️⃣豬扒酸辣米綫(小辣)$44呢間主打豬扒,真係必食!$44大大碗,仲有3塊大大塊嘅有骨豬扒。我睇佢門口嘅介紹係即叫即炸,而且會每日人手以肉質纖,再醃過夜,所以豬扒好入味、肉質鬆軟。佢呢間嘅酸辣係自己用辣油醃嘅酸菜,好正!成個湯底唔會太heavy太油膩!米綫有咬口,唔會煮得太腍。2️⃣酸麻辣撈魚片頭(小辣) $40同米綫個汁一樣,都係自己用辣油醃嘅酸菜!會建議中午外賣留返夜晚先食,咁會入味啲。今次堂食都辣嘅,但好表面,醃多一陣嘅話魚片頭中間都會入味啲~
📍阿一豬扒酸辣米綫
西環卑路乍街7-11號海都樓地下C1號舖