2024-05-15
朋友約打邊爐,對於香港人來講,唔係,應該係話對於中國人來講,不論春、夏、秋、冬,乜嘢季節都可以打爐嘅,起碼我自已喺夏天都試過喺成都食火鍋吖😋😋 而朋友今日带我來呢間叫做“大煲皇小廚”, 朋友來過,我就係第一次來嘅。超級多的湯底揀,豐儉由人,有活魚刺身火鍋、濟公豬骨鍋、胡椒咸菜豬什鍋、辣汁什菌花甲鍋、 滋補水魚鍋、瑤柱冬瓜田雞鍋等等20種鍋底,而且有我哋鍾意的“菜膽豬肺鍋”,個鍋大概有10件大大舊豬肺,清洗得非常乾淨,又有D小白菜同埋D菇,還有雞腳同豬骨,成個湯底味道好足够,我哋再嗌D肥嘟嘟的“廣島蠔”,好粉的“豬粉腸”,新鮮的“脆鯇片”,彈牙的“珊瑚蚌” ,記得灼幾秒就ok,如果過咗龍就唔好食。全部D嘢一個字,非常新鮮,燈光十足,睇得好清楚,還有够大隻的“原隻鮮魷”,亦都係新鮮貨色,超彈牙,食得好滿足,“皇帝菜”好耐冇食,翠翠綠綠够吸引;“稻庭烏冬”、“鴨血”、“鮮淮山”亦都有令人失望,下次來就試下唔同的湯底喇😋