2016-10-21 343 views
發現佐敦一帶都好多拉麵鋪。經我左揀右揀後,就揀了去拉麵達人。門面看似沒什麼特別,但入到去發現整間店好有日本舊式的感覺。食親拉麵都係覺得豬骨湯底係最好食。所以都係揀豬骨湯底嘅元組拉麵。元祖拉麵枱面有蒜頭,醋,七味粉,芝麻等等調味料俾你自己加。呢度煮麵嘅速度,比出面嘅拉麵鋪耐咗少少。碗麵都等左好一會兒先送到。元組拉麵有木耳,葱粒,叉燒,再配上豬骨湯底。我嘅習慣係,碗麵一到,就要先飲一啖湯。因為可以試到湯最原本有的味道。裏的豬骨湯底確實不錯。唔會太鹹,但就有很濃的豬骨味。湯的濃度很好,有點杰杰,粘粘的。我喜歡這樣的湯底!我覺得麵可以硬返少少會好些。葱粒也不夠多。Menu上的圖片明明是有好多葱粒🤔。再追加小食-煎餃。呢度叫小食,佢會免費送一杯飲品。不錯喔。呢度嘅煎餃煎得不錯。外脆內裡又有肉汁!正!

元祖拉麵