2020-05-22 408 views
呢間鋪嘅bagel真係超多款,雖然唔正宗,口感不及傳統款式有咬口,但味道都唔錯,外煙韌內軟綿,而且面包體濕濕地,唔會話好乾。佢地嘅貝果真係勁多餡,啖啖滿足。🍊朱古力紅莓貝果 $16朱古力粒好多,而且係半融狀態,成個包都有濃郁嘅朱古力味。相比之下,紅莓雖然無朱古力粒咁多,但係都好足夠,成個包都夾雜左好多好多料。朱古力微甜,紅莓有少少酸,好開胃。對於朱古力包而言,佢嘅甜度啱啱好,係我試過咁多朱古力包入面味甜度最低之一。🍊擂沙黑芝麻貝果 $16呢款食嘅時候真係有少少驚訝。本來以為係甜包,估唔到面包體居然有少少鹹,但係又同甜嘅芝麻餡配合得好好,成個包好香口。芝麻餡係甜d,但係唔甜嘅話就會澀,所以理解到。有芝麻撈左係麵包入面,所以個包唔會話好齋,反而令芝麻味更突出,而且可以增加口感。整體而言,佢係一個好出色嘅芝麻包。🍊抹茶紅豆麻薯貝果 $16麵包嘅抹茶味唔算好濃,但係都食得出。紅豆餡嘅甜度ok,對我而言尚算接受到。麻薯反而太軟太黏,唔係好煙韌,一啖咬落去無咩口感,被有咬口嘅麵包同味重嘅紅豆搶左風頭,所以唔係幾食得出。整體而言,呢個包比較普通,除左包皮有咬口比較特別外,無咩過人之處,感覺同其他面包

🍊朱古力紅莓貝果 $16
朱古力紅莓貝果

🍊擂沙黑芝麻貝果 $16
擂沙黑芝麻貝果

🍊抹茶紅豆麻薯貝果 $16
麵包嘅抹茶味唔算好濃,但係都食得出。紅豆餡嘅甜度ok,對我而言尚算接受到。麻薯反而太軟太黏,唔係好煙韌,一啖咬落去無咩口感,被有咬口嘅麵包同味重嘅紅豆搶左風頭,所以唔係幾食得出。整體而言,呢個包比較普通,除左包皮有咬口比較特別外,無咩過人之處,感覺同其他面包鋪嘅抹茶紅豆包差唔多。
抹茶紅豆麻薯貝果

🍊台灣大甲芋泥貝果 $16
呢個包奶味好重(有d似奶粉陣味),芋泥餡夠多,甜度適中偏高,但係同味淡嘅麵包一齊食就啱啱好。我唔係幾鐘意食芋頭,所以平時好少買芋泥包,所以唔係幾分到佢嘅芋頭味重唔重,不過味道好似同我食過為數不多嘅芋泥包差唔多,但係佢嘅奶味就香d濃d。好唔好食見仁見智,我就覺得OK。
台灣大甲芋泥貝果

🍊紫菜香蒜芝士貝果 $16
我比較鐘意食甜包,所以呢個一開始就真係無打算試。不過既然試左咁多款,就唔差呢個啦。個包有d油,聞上去有好香嘅蒜味。咬左一啖之後真係驚喜,比我想象中更好食。個底甜甜地,麵包體應該加左紫菜,食得出淡淡紫菜味。蒜香雖然濃烈,但係又唔會話遮左紫菜同芝士嘅味道。麵包入面有成條芝士(同藍莓乳酪嘅一樣),三者配合得好好,鹹香撲鼻。雖然攞上手有d油,但係入口反而OK,同其他款比,雖然口味重左d,但係都好特別好好味。
紫菜香蒜芝士貝果

入面仲有好多包揀