2009-05-30
夜晚拍拖的其中一項節目就係食糖水.之前食過對面的刨冰店, 今天想試下呢間都成日好多人排隧的石磨坊十一點到來到, 要等幾張枱, 可能一早預左要等位, 所以一邊等位一邊諗好食咩甜品. 貪心的我見到廣告圖片, 樣樣都想試, 我諗你巳一早見慣我呢個見到美食雙眼就會發光的開心樣, 還在耳邊叫我點多兩款, 食唔晒有你包尾, 好多謝你對我的寵愛.其實都唔知等左幾耐, 終於有得入內, 兩個人叫了一個芋蓉焗西米布甸, 一個紅豆水果粉團, 一個杏汁燉原個木瓜, 最先到的是紅豆水果粉團, 但粉團變左水晶珠(店員一早於落order時巳告知), 水晶珠好得意, 脹卜卜一口就裂開, 三果有切細粒的芒果, 桃, 士多啤梨等, 底有的刨冰, 西米布甸來到時熱辣辣, 味道中規中矩, 再來的杏仁燉木瓜, 其實無咩杏仁味, 反而覺得好重粉味, 食到呢度巳好漏, 唉, 真係自己貪心之過, 不過好彩有你幫我收拾手尾, 總結; 其實三款野食都一般, 無咩特別之處, 都唔明點解日日都咁多人排隧.不過點都好, 起碼我的試食list中又少左一間. 希望之後都有你陪我試食落去.