2017-12-03 824 views
今晚趕住做家務只能去食燒味飯,亞仔的反應係…………啊?我可唔可以唔食啲咁麻甩的飯?一個燒味飯要50個大洋,對於一個已婚男嚟講有啲貴,雙拼再加5蚊。作為一個窮L,當然係慳得一文得一文啦!全家分別叫咗义燒,燒鵝,同切雞,一於自制3拼飯,咁又慳返幾十蚊(大家唔使講,我知道我呃緊自己,多謝!)。只係叫咗普通义燒(無叫肥义因為就老婆同仔),但上碟都有少少肥,肉質非常之冧,比對面的燒味店好食,其實對面的义燒同燒肉我都好鍾意,但8點幾去到已經拉閘所以先食棋哥。燒鵝,登登登登!鵝肉是熱架,冬天食燒味最怕啲肉凍,鵝皮是脆的,而鵝肉同鵝皮都沖積住碳味,呢個味道比我食過中環的,灣仔的,北角的鵝更好味。雞都唔差,肉滑味足。食完飯燙完衫,打埋呢段食評個口好渴,我估同今晚的燒味飯有關,但我都會返轉頭。
  • 义燒飯
  • 燒鵝飯