1K
好耐無同女友的Dad & Mom一齊食晚飯,尋晚uncle揀左去佢地食日本菜的飯堂Inagiku。呢度水準好穩定,用料亦好新鮮,上次我地食鐵板燒,今次就樣樣都叫d,由女友同uncle發板,我就好開心咁等食。女友唔多舒服,只點了一碗牛肉稻庭麵($100蚊),稻庭麵非常滑流,牛肉有三大塊,不算頂級,不過不失。剌身要了秋刀魚,肉味超重,不是人人受得,女友和auntie掂都唔掂,uncle和我都覺得唔錯。Manager推介的牡丹蝦,非常大隻,賣相一絕,肉質黏牙,可惜欠了牡丹蝦獨有的香濃,始終不及松荾。全晚最好味的非$100蚊一件的燒toro壽司莫屬,燒過的toro油脂豐盈,鮮甜多汁,令人再三回味,相對於同價錢的uni sushi,個人認為無得比。Tempura也叫了不少,日本漱尿蝦異常鮮甜,比本地的高幾倍。帶子海膽也十分出色,薄薄的脆漿脆而不油,抵讚!最後上桌的加拿大蟹盛惠$450蚊,蟹羔帶甘,女友不太欣賞,肉質不算實,不見特別鮮甜,若以Inagiku standard衡量,確實普通了點。奉送日本生果,蜜瓜、梨和提子都十分清甜,九折後埋單$2945,若$740蚊/每,貴係貴,不過食物deliv

奉送日本生果,蜜瓜、梨和提子都十分清甜,九折後埋單$2945,若$740蚊/每,貴係貴,不過食物deliver到,無計。