2019-03-17
上次同女朋友食完川菜 有D意猶未盡想再食多次 點知最後出奇地揀左間貴州菜 可能店員睇得出我地未食過 所以都過黎好詳盡咁介紹一下佢地有咩比較多人點既菜式 最後我地叫左2個麵同2杯野飲貴陽正宗香辣涼拌麵:呢個係凍食既 有好香既麻辣味 店員話過貴州菜同川菜最大分別就係貴州菜既辣係香辣 係大部份人都食到 唔係川菜辣大部份人都食唔到 而我食落又真係唔係好辣 有好香既麻辣味 但就冇川菜辣 仲有一陣少少酸酸地既味 我估係落左醋 食起黎好開胃 呢個係拌麵 有好多汁 一啖接一啖 好快就食晒清湯牛肉麵:好明顯呢個係熱食😂😂😂 我幾欣賞佢個清湯 個湯底飲得出係心機湯底 一問之下先知道係用豬骨熬出黎 而個麵個人覺得係自家制 因爲口感有少少米線Feel 但外型係烏冬 好滑 配埋個湯 令到等一次食貴州菜既我地有日後揀食咩又多一個選擇苦丁茶:見個名咁得意 店員亦都有推介 第一可以解辣 第二清熱器 最後就決定揀佢 飲落去似普通淡淡地既潽洱 但之後會有一陣回甘 其實味道係ok 但由於個人對於苦比較抗拒 所以最後飲左半杯多D就放棄左 🙏🙏🙏