2019-05-27 238 views
大球場附近不嬲都多嘢食,今次就同朋友入咗呢一間餐廳度食嘢啱啱想問侍應攞餐牌,佢就遞左張紙黎,上面有個QR code,估唔到連呢間小店到將餐牌電腦化。我哋叫咗一個清湯牛肉粉,一個鹵香豬手粉,另外一人一杯苗香苦丁茶。苗香苦丁茶飲落第一啖會覺得帶微苦,但係之後會覺得佢帶甘香,配辣麵食更可以解辣。老闆娘仲話,呢款茶有清熱解毒之效。之後就黎左個清湯牛肉粉同埋鹵香豬手粉。聽餐廳啲人講,最正宗既食法係先飲一啖湯,再撈埋啲配料黎食。當食到一半既時候,更可以落啲小店自家製既手磋辣椒粉黎調味。至於招牌清湯牛肉麵方面,牛肉嘅味香厚濃郁,同碗湯相得益彰,尤其以牛腱最好味。碗麵一樣煮得岩岩好,爽滑彈牙但係又索到啲湯,唔會嫌淡。食到咁上下仲可以加手搓辣椒粉添。鹵香豬手粉個湯底濃郁。豬手整得很入味,皮有彈性,而且好冧。粉方面老闆娘提過係貴州既家鄉米粉,吸左湯汁,食落幾好食。佢仲同我地講話啲酸菜都係佢地自己浸,睇得出呢間小店放左唔少心血落去。落左辣椒粉之後即刻食到我流哂汗但係加左之後又真係多左一番風味!今餐我同朋友都食得好過癮,而且價錢又唔算貴,更可以一嚐貴州風味。
大球場附近不嬲都多嘢食,今次就同朋友入咗呢一間餐廳度食嘢

苗鄉苦丁茶

手磋辣椒粉

清湯牛肉粉

鹵香豬手粉個湯底濃郁。豬手整得很入味,皮有彈性,而且好冧。

落左辣椒粉之後即刻食到我流哂汗
但係加左之後又真係多左一番風味!

鹵香豬手粉

Type of Meal