2021-03-01 1534 views
啲人成日講美利酒店點樣唔值5星,咁我今日就試吓佢哋講Sunday Brunch又睇下點先!美利酒店呢排有同網上飲食平台合作,係網上飲食平台 book美利酒店嘅餐廳都有折扣優惠,咁我今次就book咗Popinjays試下佢個Sunday Brunch,有8折~先講講環境,由於美利酒店附近都冇乜高樓大廈全部都係公園,而Popinjays係位於最頂層26樓,雖然全部都係樓景,但個景觀非常開揚,別有一番風味!Sunday Brunch會包出面嘅海鮮(有龍蝦,生蠔,長腳蟹,翡翠螺同青口),芝士,cold cut,幾款已經撈好咗嘅沙律任食!仲有甜品都係!而每個人都會有一個Starter同埋一個main course,咁我揀咗鵝肝,同埋羊架!先講講啲凍海鮮,龍蝦非常之彈牙同好鮮味,冇一陣雪咗好耐嘅雪藏感覺,睇啲肉質就知佢係開咗佢再整熟佢再整凍佢!紅酒比較淡口,冇乜海水味有冇乜好勁嘅金屬味。佢個煙三文魚都好好食,有輕微嘅煙熏味,三文魚嘅魚油都keep得好好,好夠魚油香!至於starter嘅鵝肝,佢做得好嫩滑,配埋佢側邊嘅無花果醬就可以辟到鵝肝嗰陣腥味,好balance,鵝肝嘅油脂都好豐富,好好食!至於
啲人成日講美利酒店點樣唔值5星

紅酒比較淡口,冇乜海水味有冇乜好勁嘅金屬味。

至於個羊架,我叫咗medium,佢煮得啱啱好,冇過熟又冇血水,個羊肉好嫩滑,纖維好細滑,一咬即開,又唔會有一陣羊酥味,仲有一股好香嘅燒烤味添!

到最後嘅甜品啦,雖然佢得10款左右嘅甜品,但全部都水準之作!特別係個Macaron唔太甜又脆,我仲食咗3粒!

由於我唔係好飲酒,所以就冇特登去加佢嗰啲酒package啦!

埋單折咗$680就歡度咗2個鐘啦!
2021-02-28
$680 (Lunch)