2007-05-27 12 views
今日有個朋友話有個朋友話呢度好正,仲特別介紹個墨魚丸同魚下巴,話一定要食咁話,所以就慕名來一試,點知一食真係不得了先係點個海底椰湯底,再點個雪花肥牛,肥瘦剛剛好,咬落好嫩,好有牛既鮮味,一食難忘.然後來個魚下巴,食落真係新鮮好味,而且好滑.再來一個四寶丸,四寶丸乃墨魚丸,蝦丸,鯪魚球同豬肉丸既混合.先講墨魚丸,我係一個打邊爐永遠唔會掂丸類食物既人,但係神推鬼擁之下食左個墨魚丸,發覺此丸確實不同凡响,一食之下幾乎入定,因為佢1) 無肥膏無馬蹄; 2)有墨魚粒; 3) 彈牙; 4) 有鮮味之後再食蝦丸,發現此丸居然更上一層樓,丸內居然有鮮蝦,而且非常彈牙及有鮮味但係其他丸就略為遜色,鯪魚球有魚骨同唔彈牙,而豬肉丸就比較平庸其他食物包括有珊瑚蚌,冬瓜,白菜仔同菠菜麵,在湯底襯托下亦不俗最後想一提係醬料,共七種之多,居然連XO醬亦有,不過食物已有鮮味,蘸醬料只會壤事,浪費此優質食物,所以我並未有使用總括來說食物質素真的不錯,可惜比較昂貴,若果可以經濟一點,想必是我出街吃必然之選