我同老婆諗住父親節,同四大長老來郊外舒舒服服食個lunch,點知六個人每位$300,食物質素同服務同茶餐廳冇乜分別。雖然有透明版格住,餐廳堅持要我哋分兩張枱,雙方父母四個人一張,我同老婆一張,疫情關係,都算啦。1. 上頭盤嘅時候,侍應就將啲沙律擺晒喺枱度,問都唔問邊個嗌咗邊個。2. 頭盤食咗兩啖就上主菜,好似好趕時間咁樣。3. 其中五個人嘅主菜上得好快,但係最後嗰個等咗好耐先至上,其他人都差唔多食晒。4. 我哋追問完最後個主菜之後,侍應上菜態度極差,又黑面又晦氣,唔單止隻碟好冇禮貌咁擺落張枱度,連佢將主菜嘅汁倒上碟嗰陣都專登倒瀉。明明見到自己倒瀉連一句sorry都冇,服務態度極差!5. 餐廳用餐時間limit左75分鐘,比市區嘅90 分鐘仲要短,想舒舒服服坐耐啲傾吓計都唔得。6. 最離譜就係我哋食咗60分鐘,仲食緊甜品、飲緊咖啡,侍應已經自動幫你買單,有心要趕你走。仲要將張單俾咗四個老人家,完全唔識做!今日係父親節lor!7. 張單我攞左,擺埋一邊,諗住飲埋啖咖啡,等四位老人家傾多陣計先至埋,點知另外一個侍應竟然10分鐘之後再攞過張單一張新嘅單過嚟俾四位老人家去埋!根本係趕客!8. 食

2. 頭盤食咗兩啖就上主菜,好似好趕時間咁樣。

8. 食物質素都唔好得去邊。大蝦意粉:隻大蝦雖然大,但係隻蝦係梅嘅。蟹肉多士:塊多士唔夠熱、完全好似冇烘過。份黑鱈魚$328,肉質有少少滑,但冇啲日本餐廳煮得咁好,而且份量好細,冇乜配菜,似個頭盤size多啲,貴夾唔飽!

9. 去廁所嘅時候趁機望出去白鷺湖度欣賞下風景,但係發覺出面嘅草地有啲垃圾、發泡膠箱等等,有啲不雅⋯

$300/位 喺新界郊區係一個極高嘅price point,如果食物質素唔係好,服務態度又差,又唔可以舒舒服服咁坐耐啲,咁我俾個premium做咩呢???倒不如去茶餐廳!?

餐廳想行高檔嘅路線,但係服務態度同食物質素完完全全唔配lor

Black  cod
2021-06-20
$300 (Lunch)
Celebration
Father's Day