2019-06-04
諗住買隻雞,燒肉回家食,星期一黃昏6點半,門口兩個阿支客小姐顧住傾計,眼尾無理下我,用隻手指指我入收銀買飛。收銀在門口,行到入去收銀旁,突然有個178cm高穿銀色部長西裝男人,高速迎面過來,完全無停低之餘仲出手推開我拖住的三歲小孩,側身攝過要出門口,但我的左邊夠十個人出,佢係要我和細路讓佢,問佢想點,佢仍然用手推我個女。行到去收銀,都未開口講要咩,被個傳菜阿嬸大力由左面推開,問今日例湯係咩。我未做得切反應,佢已經唔知閃左去邊。收銀姐姐最友善,同我講,啲人咁鍾意同你有身體接觸嘅?撞到你飛起喎。原本諗住匆匆忙忙買完食物就回家,唔使20秒就俾人撞左兩次,收銀姐姐見到成個過程,形容係撞到飛起,如果唔係拖住個細路仔,我報警話普通襲擊呀越諗越嬲俾人撞到咁仲要係依度買嘢食?兩個職員一句歉意都沒有,好在依家係農曆五月,我以為現在是七月撞野。