(Non-member)
2008-03-19 4 views
我從未試過寫食評,呢間酒樓真係經典中的經典,可以迫到我出手。昨天是朋友生日,約咗在佐敦地鐵站等,本來是去食日本菜自助餐,臨時朋友又話比多兩個選擇給我,北京酒樓或韓國燒烤,我話從來沒聽過北京酒樓,問他是否北京樓?我的friend話係北京酒樓,就在地鐵站樓上,既然未試過,不妨去試吓。我的friend話他已有6年無去過,啲嘢都幾好食架。上到去地方很舊,枱與枱的距離很窄,因為時間尚早約6點,我哋坐咗一張4人枱,叫咗賽螃蟹,薰魚和砂煱雲吞雞。食物上得很快,賽螃蟹就好味,雲吞雞內的雲吞就很難食,死實實咁,薰魚就一般。因為兩個人食三個菜,唔係話食得好快,過咗一陣個伙計就放下兩個高力豆沙,係送的甜品,但係我一碟菜都未食完喎。我一邊食一邊看四周的環境,覺得與"鹿鳴春"很相似,但"鹿鳴春"的地方大些和人客更多。約7點10分好戲就上演,我哋食剩半煱雲吞雞,個伙計突然拍的一聲放咗一張新的枱布在其中一張椅上,我即刻望望我個friend,咁即是點呀?催我哋走?當時的枱約七成滿,又無人等枱,我都唔明佢為乜咁做。我無理佢,繼續和朋友傾偈,但覺得啲伙計咁做真係好無禮貌,再過多6-7分鐘,個伙計攞張單來話,你哋埋單啦,呢

昨天是朋友生日,約咗在佐敦地鐵站等,本來是去食日本菜自助餐,臨時朋友又話比多兩個選擇給我,北京酒樓或韓國燒烤,我話從來沒聽過北京酒樓,問他是否北京樓?我的friend話係北京酒樓,就在地鐵站樓上,既然未試過,不妨去試吓。我的friend話他已有6年無去過,啲嘢都幾好食架。上到去地方很舊,枱與枱的距離很窄,因為時間尚早約6點,我哋坐咗一張4人枱,叫咗賽螃蟹,薰魚和砂煱雲吞雞。食物上得很快,賽螃蟹就好味,雲吞雞內的雲吞就很難食,死實實咁,薰魚就一般。因為兩個人食三個菜,唔係話食得好快,過咗一陣個伙計就放下兩個高力豆沙,係送的甜品,但係我一碟菜都未食完喎。我一邊食一邊看四周的環境,覺得與"鹿鳴春"很相似,但"鹿鳴春"的地方大些和人客更多。約7點10分好戲就上演,我哋食剩半煱雲吞雞,個伙計突然拍的一聲放咗一張新的枱布在其中一張椅上,我即刻望望我個friend,咁即是點呀?催我哋走?當時的枱約七成滿,又無人等枱,我都唔明佢為乜咁做。我無理佢,繼續和朋友傾偈,但覺得啲伙計咁做真係好無禮貌,再過多6-7分鐘,個伙計攞張單來話,你哋埋單啦,呢張枱有人訂咗7點半,我個friend話我哋唔係食咗好耐,個伙計話你哋食咗個幾鐘夠時間架啦,嘩,我都未見過啲咁差嘅服務態度,還有入座前個伙計都無話過7點半前要交枱,真係唔寫遍食評提醒啲未去過的人都唔得,返查open rice內的食評才知道原來已經有好多人受過佢哋氣,真係唔好彩。今時今日的香港有咁多選擇,千萬不要再去受氣。