2008-11-10
年年外公生日都會擺番兩圍,自己人食餐飯開心下。今年阿姨唔知係邊度搵到呢間香港入境事務處長官會所餐廳,入去都要登記同埋有人接送的,真勵害!八點鐘到,大家都仲係打緊麻雀、唱緊卡拉OK,各自精彩。八點半,開始用餐了。吃的雖然係類似平時酒席的食物,呢度卻不像是酒席咁逐樣逐樣菜起,而是好似打衝風咁一次過把餸菜放上桌面。首先來的是燒味拼盤和白灼蝦,燒味拼盤的燒味亂放一通,睇見都唔開胃。果然,味道都係唔掂,燒肉肉韌皮又不脆,燒鴨肉質亦是 “鞋”口,墨魚片不爽,海蜇如橡筋一般。對蝦敏感,沒有吃白灼蝦,但賣相不討好,同台也沒有人讚賞。瑤柱節瓜圃,用紫菜取代傳統的白菜,卻不甚特出,同埋芡汁太多了,水汪汪的;冬菇鮑片相對要好一些,但也只是一般中式連鎖酒樓的水準而已。隨後有蒸魚,幾大條的斑,可惜明顯蒸得過了火位,味道其實還可以的,不過魚肉好 “鞋”,浪費了整條魚;炸雞應是全晚最好的一味,雞肉嫩滑,雞皮炸得脆卜卜的,溫度也夠,不錯。炒飯和麵,還有壽飽肯定唔少得。沒吃炒飯,只吃了點麵條,麵是用粗麵,都做得幾好的。壽飽也幾好,熱騰騰的,不太甜,我還吃了兩個。食物其實好一般,如不是自己人吃飯咁開心,可能我會比個喊面佢
食物其實好一般,如不是自己人吃飯咁開心,可能我會比個喊面佢。