2022-08-27 637 views
今日同朋友嚟銅鑼灣行街,行完之後諗住一齊打個靚邊爐,最後決定嚟呢間環境好好嘅酒鍋 。環境好靚,間隔疏落 坐得好舒服,而且仲有大玻璃,可以望到海景,呢個體驗真係一流。湯底方面選擇都好多,我哋揀咗抗疫先鋒$288,有四格分別四款湯底,包括胡椒豬肚花膠雞湯、杏汁白肺木瓜雪耳湯、麻辣湯、蕃茄紅蘿蔔豬展湯,惹味得來好養生,每個湯底都有各自特色,味道好好同埋好多湯料添!先黎一個「豬」拼盤,圍住成個爐,好靚!有成朵玫瑰花嘅豬肉片、手打蝦丸墨魚丸、黑松露豬肉餃、韭菜餃,賣相好靚而且質素好好。各款丸嘅味道同埋口感感覺都係比一般火鍋店特別,真係有種手打嘅感覺。黃金炸魚皮呢個炸魚皮真係非一般嘅好味,炸到勁脆!脆卜卜,而且好重鹹蛋黃味,雖然好邪惡但真係必點!開心小企鵝呢個賣相都幾得意,因為我哋有小朋友,所以佢哋睇得開心又食得開,呢個小企鵝係墨魚丸,口感都幾彈牙,不錯。頂級手切肥牛牛肉嘅質素真係好好,紋理分明,肥瘦平均,口感非常軟嫩,牛味又夠重!好正。最後我哋仲嗌左佢嘅竹蔗茅根同埋紫貝天葵,唔算甜,好好飲,呢餐火鍋非常滿足!

黃金炸魚皮

開心小企鵝