2013-02-21 11 views
今日放假特登同老公嚟呢度食甜品。點解咁神心!因為之前揾地方食tea時,無意見這cafe的食評好得意,所以決定一試。我地到呢到時大約三點半,鋪內只有一、兩張枱有人。這裏的裝修好雅緻,簡簡單單的木桌木椅,鋪內還有幾顆植物,見到盤內有雞蛋殼,看得出係崇尚自然的有心人。一場嚟到,這裏的“tiramsu”(HK$45) 就一定要試啦!一上枱根本點睇都係一本盆栽但一匙就看見底蘊面層既泥其係朱古力脆脆,而下面的芝士可能因為加了壓縮氣,所以好滑。底層的蛋糕好鬆軟。但美中不足的就係唔夠咖啡味!另外因為貪靚就叫左個“玻璃花瓣玫瑰 Mousse”(HK$75) 面層的氣泡入口帶著輕柔的 vanilla味,內裡是由花茶啫喱、玫瑰慕絲及玫瑰牛奶奶凍組合而成。女侍應提醒最好一次過食各層,細嚐一口,淡淡的玫瑰味好天然,奶凍同慕絲都好滑。反而在旁的脆身花瓣就只係花巧而己,味道一般。山長水遠嚟到,決定追加另一signature dessert “紅白心太軟”(HK$75) 紅色既係紅桑子雪糕,白色就係雲呢喱雪糕,中間就係心太軟啦!一上枱一縷縷白煙,感覺好浪漫。全因雪糕加入液態氮,變得冰咁凍。心太軟做到流心的效果,連同雪
但一匙就看見底蘊
紅色既係紅桑子雪糕,白色就係雲呢喱雪糕,中間就係心太軟啦!一上枱一縷縷白煙,感覺好浪漫。全因雪糕加入液態氮,變得冰咁凍。心太軟做到流心的效果,連同雪糕一齊食,味道好夾,而且唔會俾雪糕燒傷。
雖然這裡的甜品味道唔算太特出,但chef 的心思令這些甜品變得眼前一亮,的確值得欣賞。另外侍應會為你講解每一個甜品的特點及如何食用,這樣的服務質素亦應記一功!
2013-02-20