2021-11-27
之前經過銅鑼灣都會見到食間蛋糕店.啲蛋糕賣相好靚咁.今次就買咗三個細嘅戚風蛋糕返屋企同屋企人一齊分享.真係勁多款揀.最後我買咗三款蛋糕.日本日向夏蜜柑 (HK$62) & 日本柚子 (HK$56)日本日向夏蜜柑 (HK$62)我揀呢款蛋糕嘅原因係因為佢賣相夠sharp.蛋糕上面係有少少金箔㗎.其實我係好怕蛋糕上面有啲死甜嘅生果, 但佢依個蜜柑味道係正常嘅, 甜甜地帶少少酸咁, 好清新.蛋糕係鬆軟嘅.雖然中間有啲cream, 食落都唔會好膩.日本柚子 (HK$56)依個賣相都靚.蛋糕上面有啲cream、berries & 朱古力.佢比較特別係個戚風蛋糕裡面有啲柚子皮, 所以食落會有柚子嘅香味.桂香玄米綠茶 (HK$56)依個蛋糕賣相就簡單啲.但鍾意茶嘅朋友應該會幾鍾意依款蛋糕, 因為佢好香茶味.除咗cream, 蛋糕面中間位置會有茶味嘅mousse, 令到蛋糕嘅茶味更加濃.總括嚟講, 依間店嘅蛋糕賣相&味道唔錯, 而且款式多, 買嚟同朋友慶祝生日都係一個幾好嘅選擇.蛋糕有大細size揀. 我覺得3-4個朋友慶祝生日嘅話買細size已經好足夠.
啲蛋糕賣相好靚咁.
今次就買咗三個細嘅戚風蛋糕返屋企同屋企人一齊分享.
真係勁多款揀.
最後我買咗三款蛋糕.
日本日向夏蜜柑 (HK$62)
我揀呢款蛋糕嘅原因係因為佢賣相夠sharp.
蛋糕上面係有少少金箔㗎.
蛋糕係鬆軟嘅.
雖然中間有啲cream, 食落都唔會好膩.
日本柚子 (HK$56)
依個賣相都靚.
蛋糕上面有啲cream、berries & 朱古力.
桂香玄米綠茶 (HK$56)
依個蛋糕賣相就簡單啲.
但鍾意茶嘅朋友應該會幾鍾意依款蛋糕, 因為佢好香茶味.