2024-08-17
超多情侶去Bochord打卡事關真係勁靚!佢哋參照上一個世紀貴族嘅圖書館做裝修,門口個招牌已經可以打卡,入到去超級驚喜。黃昏時候去到,玻璃窗透陽光入嚟,環境超級優美,每一個地方都係打卡位!晚上有live band表演,慶祝周年就最啱!tasting menu真係好正,每一道菜都好用心。要讚吓佢哋自家製酸種麵包,第一次見居然有青醬牛油同海鹽牛油,青醬牛油好特別,加咗少少香料味道濃郁,口感軟滑。Celina de Wagyu Beef Carpaccio十二個月醃製西班牙和牛片,睇落以為係普通風乾火腿,原來係靚靚和牛!加咗食用花同埋青辣椒醬汁,食落更加惹味。Spanish Red Prawn Carabinero墨魚汁西班牙紅蝦他他好特別,睇落似甜品。墨魚汁製作成圓形啫喱,視覺效果靚,紅蝦他他帶海鮮甜味,香甜百香果醬更見創新。Hokkaido King Scallop新鮮北海道帶子整成他他,用昆布、蘆筍打成做啫喱片,視覺效果一流,超級靚!食落酸酸甜甜,味道新穎!Bouillabaisse我非常欣賞嘅海鮮湯,職員先準一碟海鮮俾,然後即時倒湯落去,入面有齊蝦、鮑魚、蜆等等海鮮,味道極度香濃。L
Spanish Red Prawn Carabinero
Hokkaido King Scallop
Bouillabaisse
Lime sorbet
有個青檸雪葩隔一隔,少少哋清一清口腔。
Spanish Sardine Confit
西班牙油封沙丁魚配上朝鮮薊、白蘆筍同荷蘭醬,用料特別,而且整得超靚。沙甸魚嘅油脂好豐富,用白蘆筍中和一下,整個菜式味道又唔會過分強烈。
Smoked French Eel pasta
法式煙燻鰻魚意大利粉,原來意粉係自家製師傅自己做,口感軟熟容易入口。鰻魚有強烈煙燻香氣,咬落去彈牙肉質厚實,醬汁香濃,有種芝士香。
Charcoal Griled As Miyazakigyu Rib Cap
日本嘅牛真係冇得輸,炭燒宮崎牛頂蓋肉,屬係矜貴位置。油脂花平均色澤靚,側邊嗰啲邊邊位係有少少焦香。
Mango Mousse Pandan Cake
芒果慕絲班蘭蛋糕,有濃濃斑斕味唔,非常之軟滑。
📍 Bochord (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心11樓1101號舖